->
Peki, çocuk doğmadan ya da doğduktan sonra otistik olduğu anlaşılabilir mi? Eğer anlaşılıyorsa otistik çocuk nasıl anlaşılır?
Otistik çocuk nasıl anlaşılır?
Günümüzde çok fazla artmaya otizm vakaları hem sosyal iletişim bozukluğuna, hem dil hemde davranış bozukluğuna yol açan bir hastalıktır. Otizmde bu hastalıklardan birisidir. Kişi bu durumundan çok etkilenmese de doğacak olan çocuğu genetik bozukluk hastalıklarından biri ya da birkaçıyla doğabiliyor.
Modern yaşamın getirdiği olumsuz etkilerden arasında yer alan gen bozukluğu, teknolojik aletlerle çok fazla iç içe olmaktan dolayı radyasyona maruz kalmak, uyku düzenine dikkat edilmemesi, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların kullanımının artması, sağlıklı beslenmeme ve hareket yoksunluğu gen bozukluğuna yol açabiliyor. Bazı çocuklarda otizmin erken belirtileri görülebilir ve bu durumda bir çocuğun otistik olup olmadığından şüphe edilerek uzman hekim kontrolüne götürülürse, erken dönemde çocukta otizm hastalığı olduğunu anlaşılır
Otistik bebek ve çocuk davranışları
Otistik bebeğin anlaşılması için anne ve babanın çocuklarını iyi gözlemlemesi gerekiyor. Eğer çocuk çağrıldığında tepki vermiyorsa, göz teması kurmuyorsa, sarılma ve kucaklaşma gibi aktivitelere direnç gösteriyorsa, tek başına kalmayı seviyor, başkalarının duygularına tepkisiz ise, bu çocukta sosyal yeteneklerin eksikliğine işaret eder.
Ayrıca çocukların otistik olduğunu anlamanın bir diğer yolu da dil ve davranış tepkileridir. Konuşmayı geç öğrenme, öğrenilmiş sözcüklerin kolay kola dile gelmemesi, konuşurken ses tonu ve ritmin olağan dışı olması, şarkı söyler gibi konuşması, robot gibi ses çıkarması, sözcükleri sürekli tekrar etmesi dil becerisinde eksikliğe işaret eder.
Olduğu yerde dönme, sallanma, el çevirme gibi davranış kalıplarını rutin bir şekilde tekrar etmesi, ışığı, sese ve dokunmaya karşı hassas olması, ağrıya tepki vermemesi de davranış bozukluğunun belirtileridir. Tüm bu belirtiler çocuğun otizm hastası olduğunu şüphe etmeye yeter. Tanı için uzman kontrolü gerekir.
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: otistik bebek, bebeklerde otizm nasıl anlaşılır, bebeğin otistik olduğu nasıl anlaşılır, otistik nasıl anlaşılır, çocuğun otistik olduğu nasıl anlaşılır
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.