Panik atakla mücadele zor ama imkânsız değil

Panik atakla mücadele zor ama imkânsız değil
Ülkemizde bu oran, yüzde dördü buluyor.
Nasıl seyreder?
Basit olarak, fiziksel belirtilerle seyreden psikolojik bir sendrom şeklinde tanımlanabilen panik atak rahatsızlığının kişide meydana getirdiği ruhsal hasar zaman zaman çok ciddi boyutlara ulaşmaktadır.
Panik atağın tıp camiasında ciddi bir rahatsızlık olarak kabul görmeye başlaması, tedavi konusunda önemli adımlar atılacağının göstergesi olarak yorumlanıyor…
Son yıllarda sayıları tüm dünyada hızla artan panik atak vakaları, toplum sağlığını tehdit eder duruma geliyor. Tedavi edildikten sonra beklenmedik zamanlarda tekrar ortaya çıktığının fark edilmesi, hastalığın korkutucu boyutunu oluşturuyor.
Yakın zamanda yapılan araştırmaya göre, sadece ABD’de her beş kişiden birinin panik atak geçirdiği belirlenmiş

Fiziksel belirtiler, çoğu zaman korkulan bir hastalığın belirtilerine benzer. Örneğin kişi kendini kalp krizi geçiriyormuş, bayılmak üzereymiş gibi hisseder, kulakları uğuldar hatta nefes bile alamaz duruma gelir.
Hastaları, bu belirtilerin aslında psikolojik kaynaklı olduğuna inandırmak çok zordur, kendilerinin ciddiye alınmadığını düşünürler, sürekli doktor doktor, hastane hastane dolaşıp hastalıklarının ne olduğunu bulmaya çalışırlar.

Kombine tedavi
Hastalar yalnız başına kaldıkları zaman bu tür rahatsızlıkların ortaya çıkmasından korktukları için zamanla yalnız kalamamaya başlarlar. Hatta bazıları korkudan evden bile çıkamayacak hale gelir…
Zor olsa da tedavi imkânsız değildir, panik atak psikiyatristlerin tedavi etmesi gereken bir hastalıktır. Tedavide çabuk sonuç alınması için birçok yöntemin bir arada uygulanması tercih edilebilir. Hastanın sadece ilaç ya da sadece terapi ile iyileşmesi oldukça nadirdir.
Tedavide hastanın hastalık hakkında bilinçlenmesi çok önem taşır. Tedaviye hastanın katılımı da sağlandığında 4 – 6 ay içinde tümüyle iyileşme şansı % 95’dir.

Bir önceki yazımız olan Çocuklukta yaşanan taciz beyni değiştiriyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: panik atakla nasıl mücadele edilir, panikatakla mûcadele yöntleri

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.