->
Pankreas bezi başlıca iki çeşit salgıya sahiptir.
PANKREAS BEZİ 12-15 cm uzunluğunda olan pankreas bezi, midenin arkasında, onikiparmak bağırsağı ile dalak arasında uzanır. Enzimler özel bir kanalcık aracılığıyla onikiparmak bağırsağına dökülüp sindirim olaylarında önemli görevler üstlenirler. Diğeri dış salgılar, yani enzimlerdir. Bunlardan biri iç salgılar, yani hormonlardır
Pankreasın” enzimlerini ve ayrıntılı anatomik yapısını “Sindirim sistemi ve hastalıkları” bölümünde inceliyoruz. Bu bölümde yalnız pankreas hormonlarına ve bunlarla ilgili anatomik yapılara değineceğiz. Mikroskobik olarak incelendiğinde, pankreas dokusunun içinde çok sayıda hücrelerin bir araya toplanmasıyla oluşmuş küçük, yuvarlak bölgeler görülür. Bu bölgelere “Langerhans adacıkları” denilir. İnsan pankreasında bir milyondan fazla Langerhans adacığı bulunur. Buralarda “Alfa 1″ ya da “D” hücreleri, “Alfa 2″ ve “Beta” hücreleri olmak üzere başlıca üç çeşit hücre bulunur.
Alfa 1 ya da “D” hücreleri denilen hücrelerin kesin olmamakla birlikte “Gastrin” ve “Serotonin” hormonlarını sentez ettikleri düşünülmektedir.
“Alfa 2″ hücreleri “Glukagon” denilen bir hormon sentez ederler.
Beta hücreleri Langerhans adacıklarında bulunan hücrelerin yaklaşık % 80′ini oluştururlar ve “İnsülin” hormonu salgılarlar. Bu bölümde, yetersiz salgılanmasında “Şeker hastalığının” gelişmesine neden olan insülin hormonunu ve bir de glukagon hormonunu inceleyeceğiz.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.