->
Serviks kanserleri hem çok tehlikeli hem de günümüz kadınlarında en sık görülen üreme kanser türlerindendir.
Giderek çığ gibi büyüyen kadın üreme kanserleri ölüm oranlarında da ciddi bir artışın sebebi olmaktadır. Bilhassa serviks (dölyatağı boynu) kanserleri kadınların hayatlarına karabasan gibi çökmekte ve neredeyse 3 yıl içerisinde de hayatlarına son vermektedir. Kadın sağlığını önemli derece etkileyen serviks kanserlerinin erken teşhisi için pap smear testi uygulanma ve bu test sayesinde birçok kadın hayatına kaldığı yerden devam etmektedir
Tarama testi olarak da bilinen pap smear testi serviks kanserlerine karşı erken tanının konulmasına yardımcı bir testtir. Pap smear testinin yapılması ile bu kanserin çoğaltmış olduğu ölüm oranları azalmaktadır
Pap smear taraması
Jinekologlar tarafından yapılan bir testtir. Jinekolojik muayene masasına yatırılan hastaya önce elle muayene yapılır. Ardından spekulum ile vajina genişletilir. Daha sonra ucunda pamuk olan bir çubuk servikse sokulur ve buradan örnek hücre alınarak laboratuara gönderilir. Laboratuarda mikroskobik inceleme yapılır.
İşlem tamamen ağrısızdır. Sadece işlem sırasında hafif bir basınç hissedilir. Bazı kadınlarda hafif kanamalarda meydana gelmektedir. Pap smear testi uygulanmasının ardından hasta günlük yaşantısına devam edebilir.
Bir önceki Seyahate çıkacak anne adayları dikkatli olmalı başlıklı konumuzda anne adayları, Derin Ven Trombozu ve emboli hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.