->
Bu vitamin bir takım besinler aracılığıyla vücuda alınmazsa ya da alınması yeterli olmazsa alyuvarların sağlıklı olan miktarı gerekenden az olur ve pernisiyöz anemi meydana gelir. Peki bir kişide pernisiyöz anemi hastalığının varlığı nasıl anlaşılır? Pernisiyöz anemi belirtileri nelerdir?
Pernisiyoz anemi hastalığı belirtileri
Sağlıklı alyuvarların yeteri kadar üretilmemesi ve alyuvarların normalden büyük olması sonucu husule gelen pernisiyöz anemi de, anemi hastalıklarına benzer belirtiler görülür. Sinir sisteminin düzenli bir şekilde işlevini yerine getirmesi ve kanda sağlıklı alyuvarların bulunması için vücudumuzun B12 vitaminine ihtiyacı vardır.
Pernisiyöz anemi hastalığı vücutta bulunan B12 vitaminin eksikliğinden kaynaklı olarak kanda bulunması gereken alyuvarların sağlıklı bir şekilde üretilmemesinden husule gelen anemi hastalıklarından birisidir. İştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, solukluk, çarpıntı, çabuk yorulma, baş dönmesi, kulak çınlaması, dilin hassaslaşması gibi anemi hastalıklarına benzer belirtilerin görülmesinin yanı sıra anormal refleksler, ataksi, pozitif babinski, efor dispnesi, depresyon, erken saç ağarması, kötü parmak koordinasyonu, demans, konfüzyon gibi belirtileri de bulunur.
Pernisiyöz anemi belirtileri yaşanmaya başladığı zaman bu sorun göz ardı edilmemeli ve uzman bir doktor tarafından tedavi edilmesi sağlanmalıdır
Sorun ne kadar ciddi ise tedavisi de o kadar zorlaşır. Ancak belirtilerin ilk görülmeye başlandığı an tedavi edilirse daha kısa sürede sonuç alınabilecek tedavi metotları yeterli olur.
Bir önceki yazımız olan Tens ne işe yarar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: anemi nedir ve nasil anlasilir, dil hassaslaşması, pernisiyöz anemi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.