->
Erkeklerin en yaygın sorunu artık lazer ameliyatıyla gideriliyor. Tıbbi ismi ‘Benign Prostat Hiperplazisi (BPH)’ olan, halk arasında kısaca ‘Prostat Büyümesi’ olarak bilinen bu rahatsızlık, 40 yaşını aşmış erkeklerin neredeyse yarısında belli ölçülerde şikayetlere neden oluyor ve erkeklerin 1/3′ü bu nedenle ameliyat olmak zorunda kalıyor.
Zor ve sık idrar yapma, idrar torbasını tam boşaltamama, geceleri sık idrara kalkma, tekrarlayan idrar yolu iltihapları gibi belirtileri olan bu rahatsızlığın nedeni, 40 yaş sonrasında erkek bedeninde oluşmaya başlayan hormonal değişiklikler sonucu prostat içinde ‘ADENOM’ denen bir dokunun büyümesi ve idrar torbası çıkışını tıkayarak yukarıda bahsedilen yakınmalara yol açması.
Nasıl bir tedavi uygulanmalı?
Hastalığın ileri aşamalarında idrar çıkışının tam tıkanması sonucu hiç idrar yapamamak, dolayısı ile de idrar torbasının boşaltılması için sonda takılması gereği oldukça sık karşılaşılan bir durum. Erkeklerin yaklaşık 1/3′ünü hayatlarının 40 yaş sonrası bir döneminde ameliyatla yüz yüze getiren prostat büyümesi, artık açık ameliyata gerek olmadan ve çok konforlu bir şekilde tedavi edilebiliyor
Bu rahatsızlığın tedavisi için ‘ADENOM’ denen bu dokunun çıkartılması ve idrar çıkışının rahatlatılması gerekiyor. Bu dokuyu çıkartmak için tüm dünyada en yaygın olarak uygulanan ameliyat yöntemleri küçük adenomlarda ‘Transuretral rezeksiyon (TUR)’ isimli kapalı prostat ameliyatı, büyük adenomlarda ise ‘açık ameliyat’.
Dünyada yaklaşık 8 yıldır uygulanmakta olan ‘Holmium Laser Prostat Rezeksiyonu ‘HoLRP’ ya da ‘Holmium Laser Prostat Enükleasyonu (HOLEP)’ denen yöntem, bu dönemde geçirdiği teknik aşamalardan sonra günümüzde öncelikle TUR’un, sonra da açık ameliyatın yerini almış durumda. Artık adenomun büyüklüğü ne olursa olsun, 100 watt’lık Holmium Laser cihazı ve morsellatör denen bir yardımcı cihaz kullanılarak kapalı yolla ameliyat yapılabiliyor. Her iki cihaz da yaklaşık 1 yıldır dünyada güvenle kullanılır hale gelmiş durumda.
Prostat tedavisinde laser devrede
Bu yöntemin yukarıda bahsedilen iki eski yönteme göre büyük avantajları var. En büyük avantaj, kanama riski yüksek ameliyatlar olan prostat ameliyatlarının Holmium Laser sayesinde neredeyse hiç kan kaybı riski olmadan yapılabilmesi. Özellikle ileri yaşlarda olan ve birlikte kalp hastalığı, şeker hastalığı gibi başka rahatsızlıkları da bulunan prostat hastaları için bu durum ameliyat güvenliğini çok yükseltiyor. Ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riski olmaması, prostat ameliyatları sonrasında konforu önemli ölçüde azaltan mesane yıkaması gereksinimini de ortadan kaldırıyor ve ameliyat sonrası erken dönemde görülen sonda tıkanması gibi durumlara rastlanmıyor.
Ameliyat sonrası sorunlar
Prostat ameliyatı sonrası hastaların karşı karşıya kalmaktan çok korktukları erkeklik gücü kaybı, idrar kaçırma gibi sorunlar da bu yöntemle neredeyse hiç görülmüyor. En büyük avantajlardan biri de hastanede kalış süresinin ve aktif hayata dönüş süresinin kısalığı. Ameliyattan bir gün sonra sondasız olarak hastaneden taburcu edilen hastalar 2-3 gün içinde uzun yolculuk da dahil olmak üzere her türlü aktivitelerine geri dönebiliyorlar. Diğer yöntemlerde ise en az 3 hafta bu mümkün değil.
Bir önceki Sistitten korunmanın formülü süt ürünleri ve meyve suları başlıklı konumuzda D vitamini, mesane iltihabı ve sistit hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: tur prostat amelıyatı, holep yöntemi, idrar torbasinin bosaltamama, idrarın zor yapmanın nedenleri, kapalı prostad amalıyatında holep
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.