->
Ameliyatın ertesi günü, ameliyat olmayan kalçanızın üzerine yan yatarak, ameliyat olan kalçanızı yukarı doğru kaldırıp 10′a kadar sayın.
Ameliyattan hemen sonra ayak bileğinizi kendiniz, aşağıya doğru, aklınıza geldikçe hareket ettirin. Bunları düzenli bir şekilde ve gayretle yapmanız gerekmektedir. Bu hareketin amacı bacağınızdaki kan dolaşımını atırmak ve pıhtı oluşmasını önlemektir.
Birinci gününden itibaren fizyoterapistiniz kaslarınızı güçlendirmek ve bir an önce desteksiz yürümenizi sağlamak amacıyla size birtakım egzersizler ve yürüme programı verecektir
Bacağınız kalkmıyorsa bile kaldırmaya zorlayın.
Ameliyat olan kalçanızı, düz olarak yukarı doğru kaldırıp 10′a kadar sayın. Bacağınız kalkmıyorsa bile kaldırmaya çalışın. Ayakta dururken, bacağınızı geriye doğru gerdirip 10′a kadar sayın. Bacağınızı yana açıp 10′a kadar sayın.
Yatak kenarına otururken kalçanızın 90 dereceden daha fazla katlanmamasına dikkat edin. Tuvalette otururken kalçalarınız dizlerinizden daha yüksek kalmalı ve kalçanız 90 dereceden daha fazla katlanmamalıdır.
Ameliyat sonrası evde alınacak önlemler
– Ameliyat sonrası evde de verilen egzersizlere devam etmelisiniz. Sırt üstü yatıp 10′kadar sayın. Ameliyatsız tarafa yan dönerek, ameliyat olan kalçanızı havaya kaldırıp 10′a kadar sayın. Böylece aksamayı önleyen kaslarınızı çalıştırmış olacaksınız.
– Namaz kılıyorsanız, normal şekilde çömelerek kılmamalısınız. Ya bir koltukta ayaklarınızı uzatarak ya da bir sandalyede oturarak kılmalısınız.
– Ev içinde ayağınıza takılabilecek her türlü kilim ve yolluğu kaldırmalısınız. Özellikle gece uyanıp gezineceğiniz yol üzerindeki engelleri kaldırmalısınız.
Bir önceki Sistitten korunmanın formülü süt ürünleri ve meyve suları başlıklı konumuzda D vitamini, mesane iltihabı ve sistit hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.