->
PSİKOSOMATİK HASTALIKLAR: Her ne kadar birbirinden bağımsızmışlar gibi görünür-lerse de, kişinin psikolojik dünyasıyla bedensel işlevleri arasında yakın bir ilişki ve güçlü bir bağlantı vardır. Bu yakın ilişki sonucu birçok psikolojik bozukluk kendisini bedensel bozukluklar biçiminde ortaya koymaktadır. Psikiyatrinin psikosomatik bölümü, aşağıda belirttiğimiz hastalıkların oluşum mekanizmalarını ve tedavilerini psikolojik yapıyla beden arasındaki ilişkiyi gözönüne alarak inceler. Başka bir anlatımla, bazı bedensel hastalıklar psikolojik nedenlerden kaynaklanmakdadır. Psikosomatik hastalıkları kısaca aşağıdaki biçimde sınıflayabiliriz
1) Kalp – damar hâ?ftaIikları:Bazı yüksek tansiyonlar, migren, damar spazmı, paroksizmal taşikardi, vazomotor bozukluklar.
2) Solunum sistemi hastalıkları:Astma [Bronşial astma)
3) Sindirim sistemi bozuklukları; Bazı kabızlıklar ve kusmalar, kronik gastrit, mide ülseri, bazı
şişmanlıklar, kolitis ülseroza, bazı iştahsızlıklar.
4) Eklem ve kas hastalıkları: Kas krampları, kas ağrıları, romatoid artrit, fibrozit.
5) Genital ve idrar yollan bozuklukları: Cinsel iktidarsızlık, gece işemeleri, amenore.
6) Deri bozuklukları: Ürtiker,kaşıntılar,psoriazis.
7) Hormonal bozukluklar: Hipertiroidizm.
Sinir sistemi bozuklukları:Uykusuzluk, bazı baş ağrıları, bazı baş dönmeleri, migren.
9) Göz bozuklukları: Kronik blefarit, nistagmus. konjuktivit.
Psikosomatik hastalıkların, kalıtım yoluyla kazanılmış bir duyarlık ortamı üzerinde geliştiği düşüncesi, yapılan istatistik çalışmalarıyla desteklenmiştir. Bunun yanı sıra, Adler kişinin çocukluk yaşında geçirmiş olduğu hastalığın ilerki yaşlarda ortaya çıkacak olan bir psikosomatik hastalığın çeşidini belirlediği görüşündedir. Örneğin kişi, eğer çocukluk döneminde herhangi bir deri hastalığına yakalanmışsa, bu kişi ilerki yaşlarında eğer psikolojik bir gerilim içine düşecek olursa, bu kişide psikolojik kökenli bir deri hastalığı ortaya çıkabilir. Psikosomatik hastalıklarda psikoanaliz tedavisiyle çok başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.