->
Bu tetkiklerden bir kısmı beyin anatomisini gösterirken bir kısmı da fizyolojisini açıklar.
PET (Positron emission tomography), SPECT (Single photon emission computed tomography), fMR (fonksiyonel manyetik rezonans) ve EEG (Elektroensefalografi) Beyinin organik ve fizyolojik bozukluklarında önemli bilgiler vermektedir. PET ve SPECT ise hem donanımsal ve hem de yazılımsal bilgiler içerir. gibi) yapıları ve arızaları hakkında bilgiler verir. Örneğin beyini bir bilgisayara benzetirsek, MRI , bu bilgisayarın donanımsal (Anakart, ekran kartı, rem, monitor vs gibi) EEG ise yazılımsal (Windows, ofis prog
EEG, başda epilepsi (sara hastalığı) olmak üzere, beyin tümörlerinde, beyin iltihaplanmalarında, damarsal patolojilerde sıklıkla kullanılmaktadır. Son zamanlarda panik atak , depresyon ve bipolar bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklarda da sıklıkla tercih edilmektedir.
EEG, beyin aktivitesini, güçlendiriciler vasıtasıyla kağıt ya da bilgisayar ortamına aktaran bir cihazdır. Bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile EEG programları ve yazılımları da her geçen gün aşama kaydetmektedir. Bu nedenle beyin aktivitesinin istatistiki verilerini almak mümkün olabilmektedir. Brain Amplitüd Mapping (beyin haritalaması) denen olay bugün için hemen her yeni EEG cihazının yapabildiği bir incelemedir. Bu işleme QEEG (kantitatif EEG) denmektedir. Aslında QEEG ‘in normal EEG den farklı bir yanı yoktur. Ek olarak sadece beyin dalgalarının bilgisayar tarafından da analizi söz konusudur ki, artık bunu son yıllarda üretilen tüm EEG cihazları yapabilmektedir. Dolayısıyla QEEG yi normal EEG den farklıymış gibi göstermek doğru değildir.
dr mehmet yavuz
REEM Nöropsikiyatri
Nöroloji Uzmanı
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.