->
Dr. Samet Bayrak, dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kadının rahim ağzı kanserine yakalandığını belirterek, “Rahim ağzı kanserinde, smear testinin yaygınlaşması ve erken teşhisle ölüm oranı yüzde sıfıra kadar düşebilir” dedi.
Dünyada her yıl 500 bin kadının rahim ağzı kanserine yakalandığını belirten uzmanlar, rahim ağzı kanserinde erken teşhisin önemini ve kadınların yapması gerekenin ise basit bir testten geçmek olduğunu belirtiyor.
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Gaziantep Şube Başkanı Opr.
Bayrak açıklamada, rahim ağzı kanserinin, yıllar önce kadınlarda sık rastlanan ve ölümlere yol açan bir kanser türü olduğunu, 1960′lı yıllardan sonra “smear” denilen tarama yönteminin uygulanmaya başlamasıyla hastalığın erken evrede teşhis edilmeye başlandığını belirtti
Amerika’da 1940 yılında 735 rahim ağzı kanseri görüldüğünü, bu sayının 1990′lı yıllarda 275′e düştüğünü anlatan Bayrak, rahim ağzı kanserine Afrika’da, Hindistan’da ve gelişmemiş ülkelerde daha sık rastlanıldığını bildirdi.
Bayrak, rahim ağzı kanserinin, sosyo ekonomik düzeyin düşük olduğu toplumlarda görülebildiğini, bunun yanı sıra kişisel hijyene uymayan kadınlarda da görüldüğünü ifade ederek, ayrıca erken yaşta evlilik, çok eşlilik veya kocanın sünnetsiz olmasının da bu hastalık için risk faktörü oluşturduğunu vurguladı.
Bayrak, “Bekâr bayanlarda, cinsel yaşamı olmayan bayanlarda dahi rahim ağzı kanserine rastlıyoruz” dedi.
Hayat kurtaran smear testi
Samet Bayrak, 1960′lı yıllarda smear testinin bulunmasıyla rahim ağzı kanserinin erken teşhis edildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
“1960′lı yıllardan sonra geliştirilen smear metoduyla hastalığın erken teşhisi mümkün olmaya başladı. Bu testle rahim ağzı kanserine doğru giden bazı kanser türlerini de teşhis etme şansımız var. Böylece daha erken dönemde kanseri teşhis edip, hastaların tedavilerini yapıyoruz. Smear testiyle, spatul dediğimiz tahta çubuklarla dökülen hücreleri alıp tahlile gönderiyoruz ve gelen sonuca göre tedavi şekline karar veriliyor.
Rahim ağzı kanseri diğer kadın hastalıkları kanserleri içinde sık rastlanan bir kanser türü olmasına rağmen, üçüncü sırada yer alan yumurtalık kanserinden daha az öldürücüdür. Çünkü erken teşhisi çok kolaydır. Bu büyük buluş sayesinde ölüm oranı daha da azaldığı gibi ilerlemiş rahim ağzı kanseri yüzdesi de hayli düşmüş oldu. Dünyada her yıl 500 bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor. Smear testi sayesinde bu kanser türünde ölüm oranı yüzde sıfıra kadar düşebilecek.”
Bekâr bayanlara da test yapılabilir
Smear testinin artık birçok sağlık merkezinde yapıldığını, kadınların cinsel yaşamları başladıktan 3 yıl sonra bu testi yaptırmaları gerektiğini ifade eden Samet Bayrak, 3 yıl üst üste smear testi yaptıran ve hastalık tespit edilmeyen kadınların daha sonra 3 yılda bir smear testi yaptırabileceklerini ifade etti.
Bayrak, evlenmemiş kızlarda da smear testini uygulayabildiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Kızlık zarına hiçbir zarar vermeden ince aparatlarla smear alabiliyoruz. Özellikle ailesinde kanser vakası görünen bayanlarımız bu testi düzenli olarak yaptırmalılar. Ancak şu da bilinmelidir ki, rahim ağzı kanseri mikrobik ve virütik bir kanser türüdür. Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.”
Son yıllarda kadınların bu konuda çok bilinçlendiğini ve smear testlerini düzenli olarak yaptırdıklarına dikkati çeken Bayrak, bunun son derece sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti.
Bir önceki Seyahate çıkacak anne adayları dikkatli olmalı başlıklı konumuzda anne adayları, Derin Ven Trombozu ve emboli hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bekar bayan smear testi, bekar kızlara smear testı yapılır mı, Dktr samet bayral, rahimde kabarcıklar nedir, smear testinde rahim agzı kanseri çıkarmış
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.