->
Rahim bağları rahmin gelişimini tamamlamasından dolayı kısa kalmakta ve bu nedenle de öne doğru değil de arkaya doğru yatık kalmaktadır. Rahim tersliği nedenleri, riskleri, tedavisi ve gebeliğe olan etkisi hakkında tüm merak ettiklerinizi sizler için araştırdık.
Rahim tersliği nedenleri
Rahim tersliğinin en sık rastlanan nedeni, doğumsal olarak gelişimini öne doğru tamamlayamamasıdır. Tıp dalında retrovert uterus olarak tanımlanan rahim tersliği aslında korkulması gereken bir sorun değildir. Dik ve mesaneye doğru öne eğimli bir şekilde olan rahim, birtakım sebeplerden ötürü bazı bayanlarda arkaya doğru eğimlidir.
Kadınlara özgü bir organ olan rahmin asıl pozisyonu armudun ters durması gibidir
Bir başka neden ise gebelik sırasında ligamentlerin zorlanmasından ötürü normal doğum sonrası rahmin pozisyon değiştirmesidir. Ayrıca çikolata kisti, enfeksiyon ve miyomların sebep olduğu yapışıklıklarda rahim tersliği nedenleri arasındadır.
Rahim tersliğinin zararları
Rahim tersliğinin önemli bir zararı bulunmamaktadır. Rahmi ters olan kadınların yaşadığı en büyük şikayet cinsel ilişki sırasında rahmi normal olan kadınlara oranla daha fazla acı çekmeleridir. Ayrıca adet dönemlerinde daha fazla ağrı çekilmesi, dönem dönem hissedilen kasık ağrıları, idrar yollarında tekrarlayan enfeksiyonlar, tampon kullanamama ve bazen de kabızlıktır.
Rahim tersliği tedavisi
Rahim tersliği aslında tedavi gerektiren bir sorundur değildir. Günümüzde bu rahatsızlığı yaşayan kadınlara genellikle bir müdahale uygulanmaz. Cinsel ilişki sırasında hissedilen şiddetli ağrılar için cerrahi müdahale yapılabilir ancak nasıl bir sonuç alınacağı ve şikayetlerin kesin geçebileceğinden hekimler emin değildir.
Rahmin ters olması hamileliğe engel mi?
Hayır. Rahim tersliğinin gebeliğe hiçbir zararı bulunmamaktadır. Üstelik kadınlar gebelik dönemlerinde bu sorunlarından dolayı hiçbir şikayette yaşamazlar. Kadınlar normal yollardan doğum yapabilir. Rahim tersliğinin gebeliğin 12. haftasından sonra düzeldiği de görülmektedir.
Bir önceki yazımız olan Yumurta çatlatma kürü başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: rahim tersliği, rahim tersliğinin zararları, rahim tersliği gebeliğe engel mi, rahim tersligi ve hamile kalma, rahim tersliği nedir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.