->
Doç. Cemal Bes, oruç tutan birçok kişinin yanlış beslenmeden dolayı sağlık sorunları yaşadığını söyledi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Dr. Başhekim Yardımcısı Yrd
Doç. Bes, iftar ve sahurda aşırı yemek tüketimi ile bilinçsiz gıda seçiminin zararlarına dikkat çekti.
Yrd. Doç. Dr. Bes, oruç ibadetinin sindirim sisteminin dinlenmesi için iyi bir fırsat olduğunu belirterek, yiyecekler için şu tavsiyelerde bulundu: “Hamur işi yiyecekler ve pide asgari miktarda yenmeli. Su, zeytin, hurma gibi yiyeceklerden birer parçayla oruç açıldıktan sonra yemeğe mümkünse çorbayla devam edilmeli, daha sonra ağır olmayan sebze, ızgara ve salata gibi yiyeceklerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.”
Ramazan’da iftar ettikten sonra yapılan hatalardan birinin de yüksek kalorili ve hamur ağırlıklı tatlıların tüketilmesi olduğuna vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Bes, “Buna bağlı olarak özellikle şeker hastalarında ani kan şekeri yüksekliği olmakta. Bu da şeker koması, kalp rahatsızlığı, tansiyon yüksekliği gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilmekte. Tatlı olarak aşırıya kaçmamak kaydıyla sütlü tatlı veya meyveler tercih edilmelidir. İftar ve sahur arasında sıvı tüketimine ağırlık verilmelidir. Sahurda ise susamaya neden olmayacak hafif, bol lifli, kahvaltıya dayalı besinler tüketilmelidir” dedi.
Başhekim yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bes, iftar sonrası ağır sporlardan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.
Yrd. Doç. Dr. Bes, “Ramazan ayında en fazla yapılan hatalar arasında tok karnına ağır spor yapmak geliyor. Halı sahada top oynamak, koşmak, spor salonuna gitmek yerine iftardan birkaç saat sonra ritmik yürüyüş yapmak sağlık açısından daha yararlıdır.” diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Cemal Bes, Ramazan’ın sigarayı bırakmak için iyi bir fırsat olduğunu ifade etti.
Sigara tiryakilerinin oruçlarını açar açmaz hemen sigara içmemesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Bes, “Çünkü aç karna içilen sigaranın zararı oldukça fazladır. Yemek yedikten ve bolca su içtikten birkaç saat sonra sigara içilmelidir. Ancak zararları saymakla bitmeyecek olan sigaranın bırakılması için ramazan ayı iyi bir fırsattır.” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Cemal Bes, sakıncalı durumlarda oruç tutulmaması gerektiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Bes, şunları kaydetti: “Parkinson, Alzheimer, sara, psikiyatrik bozukluk, kanser, lösemi, mide ülseri olan veya mide kanaması geçirenler, diabet (şeker hastalığı), kalp hastalığı ve kontrol edilemeyen tansiyon yüksekliği olanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, yaşlı ve vücutça düşkün kişiler, düzenli olarak ilaç kullanması gerekenler, ameliyatlı veya ameliyatın dinlenme döneminde bulunanlar, hamile veya çocuk emziren anneler, gelişme çağını henüz tamamlamamış olan çocukların oruç tutması sakıncalıdır.”
Bir önceki Gebelikte dengeli beslenme başlıklı konumuzda dengeli beslenme ve gebelik hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: dr cemal bes romatizma
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.