->
Ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmenin önemini vurgulayan Çatak, aksi durumda mütenevvi sorunların yakanızı bırakmayacağını ve yaşam kalitenizi düşüreceğini söylemektedir. “Uzun bir süre aç kalacağım bu yüzden bol bol yemek yemeliyim” düşüncesini bir kere kafanızdan atmalı, iftarda ve sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek yemelisiniz.
Ramazanda beslenme önerileri
Bu sene Ağustos ayına gelen ve günlerin uzun olmasından dolayı Ramazanda oruç tutacak olanlar uzun bir süre aç kalacakları için iftarda ve sahurda beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Ramazanda bilinçsiz ve dengesiz beslenmek istemiyorsanız Çatak’ın Ramazanda beslenme önerilerine kulak verin.
Ramazana az bir zaman kala Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, oruç tutacak olanlara Ramazanda sağlıklı beslenme önerilerinde bulunarak bir ay gibi uzun bir süre olan oruç zamanında bireylerin sağlıklarından hiçbir şey kaybetmemelerine muavenet ediyor
Aksi durumda hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmeler ortaya çıkabilir. Çatak, “Bu tür sağlık sorunlarından uzak kalabilmek için iftar ve sahurda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmeli, yemekler ağızda iyi çiğnenmelidir” dedi.
Reflü ve kabızlık oruç tutanların en çok şikayet ettiği sorunlardan olduğu için Çatak, “Mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflüyü önlemek için kahve, kakao, çikolata gibi aşırı kafein alımından kaçınmak, yağlı yiyeceklerden uzak durmak ve yemeği yer yemez yatmamak gerekir. Kabızlık problemi çekenler posalı besinleri daha fazla tüketmelidir. Bunun için de meyve ve sebze tüketiminin artırılması, ekmek olarak tam buğday veya çavdar ekmeğinin kullanılması ve özellikle su tüketiminin artırılması gerekir” dedi.
İftar zamanı geldiğinde yemeğe ilk önce çorba ile başlanmalıdır ki uzun süre çalışmayan bağırsaklara birden yüklenmeyelim. Çorba hafif ve hazmı kolay bir yemek olduğu için bağırsakları ana yemeğe alıştırmak gerekir. Yoksa yemek sonrası hazımsızlık sorunu yaşayabilirsiniz.
Çorbadan sonra tüketilecek olan ana yemekler tıpkı çorba gibi çok soğuk veya çok sıcak olmamalıdır. Ayrıca çorbanın içilmesinden sonra etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt, meyve veya tatlının tüketilmesi önerilir. Çatak Ramazanda beslenme önerileri için son olarak şunları kaydetti:
”Ramazan ayında 3 öğün beslenme düzeni 2 öğün olarak değişmekte, sabah kahvaltısının yerini sahur, akşam yemeğinin yerini iftar almaktadır. Bu nedenle iftar ve sahur arasına konulan ara öğünler ile dengeli beslenme sağlanmalıdır. Aşırı yağlı kızartma ve kavurmalar ile hamur tatlıları, şekerleme ve aşırı tatlı besinlerden uzak durulmalıdır. Kolay hazmedilen, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen sebze, meyve ve kepekli ekmek gibi posalı besinler ile besin değeri yüksek gıdalar tercih edilmelidir.”
Bir önceki Sütü içmenin faydaları ve zararları nelerdir başlıklı konumuzda süt içmenin faydaları ve süt içmenin yararları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.