->
Reflünün sadece sindirim sisteminde olmadığını belirten uzmanlar, özellikle bacaklardaki damarların işlevlerinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle bacak reflüsü de denen venöz reflünün oluşabileceğini söylüyor.
Ven kapakçıkları bozulduğunda, yukarıya doğru olması gereken bu yolculuk yön değiştiriyor ve yukardan aşağıya, ayaklara doğru kaçırma başlıyor.
Bacaklarımızda çok sayıda ven (toplardamar) var. İşte buna ‘venöz reflü’ deniyor. Sağlıklı bacak venlerinin içindeki tek yönlü çalışan kapakçıklar açılıp kapanarak kirli kanın ayaktan kalbe geri taşınmasını sağlıyor
Prof. Dr. Semih Barlas, 60 yaşına gelen kadınların yüzde 75’inde, erkeklerin yüzde 45’inde bacak reflüsü görüldüğünü söylüyor.
Özellikle hareketsiz, sürekli oturarak ya da uzun sürekli ayakta çalışmayı gerektiren iş yaşamı, kadınların büyük bir bölümünü venöz reflü açısından risk grubuna sokuyor.
Temel nedenleri arasında hormon değişiklikleri, uzun süre ayakta durma, hareketsizlik ve çok oturma yer alıyor.
Hastalığın önemli belirtileri bacaklarda ağrı ve şişme. Kadınların en büyük sorunlarından biri olan venöz reflü ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.
Akciğer embolisi riski
Prof. Barlas, venöz reflünün ilk belirtisinin diz altı ve bileklerde görülen şişlik olduğunu vurguluyor:
“Akşamları çıkardığınız çorapların lastik izi, bacaktaki ödemin en somut göstergesi. Hastalık ilerledikçe cilt altında spagetti makarnaya benzeyen damarlar ortaya çıkar. Son aşamalarında ciltte renk değişikliği ve bilek düzeyinde iyileşmeyen yaralar belirir. Damar içi kan akımı durur ve pıhtı oluşur. Bu pıhtı, tedavi edilmediğinde akciğer embolisine yol açabilir.”
İz bırakmayan tedaviler
Çok ince iğnelerle bu damarların içine, karbondioksit ve oksijenle karıştırılıp köpüklü hale getirilen bir ilaç enjekte edilerek tedavi yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Barlas, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Yüzeysel köpük skleroterapi adlı bu yöntemle damar büzüştürülür ve vücut tarafından tamamen emilip yok edilmesi sağlanır. Emilim süreci sonunda hiçbir iz kalmaz. Bacaktaki kılcal damarların yoğunluğuna göre bir veya birkaç seansta tüm istenmeyen yüzeysel damarlar yok edilir.
Bacaklardaki kılcal damarların tedavisinde kullanılan lazer cihazları ise çoğunlukla kalıcı yanık izlerine yol açtıkları için, henüz ideal olmaktan uzaktır. Daha derinlerdeki reflü gösteren venler ise ya ameliyatla ya da EVTA dediğimiz radyofrekans uygulama yöntemiyle tedavi edilir.” Star
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bacakta reflü akım nedir, reflü akım nedir, bacakta reflü akımı nedir, venöz reflü bacaklardaki reflü nedir, bacaklarda reflü nedir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.