->
Diğer bir deyimle rahimin normal pozisyonundan uzaklaşması hafif olabildiği gibi tümüyle ters yönde, arkaya dönmüş olabilir. Kadınların yaklaşık olarak % 20’sinde ise rahim ters yönde yani arkaya doğru devrilmiş durumdadır. Bir hastalık olmayıp, bir anatomik değişikliktir. Rahimin arkaya dönük oluşu farklı derecelerdedir.
RETROVERSİYON (RAHİMİN ARKAYA DÖNÜK OLMASI): Normalde uterus öne, yani mesane üzerine doğru devrilmiş durumdadır
Retroversiyonun değişik tipleri aşağıda sıralanmıştır:
1) Doğumsal retroversiyon: Bu tip retroversiyon-lar bel ve kasık ağrılarına yol açmazlar. Dolayısıyla genellikle tedavi gerektirmezler.
2} Loğusalık döneminde oluşan retroversiyon: Doğumdan sonra uterus, ağırlığı nedeniyle arkaya devrilerek retroversiyona neden olur. Bazı kadınlarda bu durum daha sonra kendiliğinden düzelir. Bu nedenle doğumdan sonraki günlerde kadının yüz üstü yatması önerilerek, retroversiyon olasılığı ortadan kaldırılmaya çalışılır.
3} Pelvis bölgesindeki olaylardan dolayı oluşan retroversiyon: Pelvis bölgesinde oluşan tömürler ve iltihabi olaylar uterusun normal konumunu bozarak, retroversiyona yol açabilir. Genellikle beraberinde başka bir olay olmayan retroversiyonlar yakınmaya yol açmazlar. Bununla birlikte aşağıdaki bazı yakınmalara neden olabilirler. Cinsel birleşmenin ağrılı olması, adet kanamalarının fazla olması, kısırlık ve pelvis bölgesinde görülen ağrılar yakınmalar arasındadır. Böyle arkaya dönük bir uterusta gebelik oluştu-ğunda,genellikle uterus öne doğru yönelerek, normal pozisyona gelir. Uterusun bu öne doğru dönmesi genellikle gebeliğin
4. haftasmda oluşur. Herhangi bir yakınmaya neden olmayan retroversiyonların tedavileri gereksizdir. Ancak belirgin bir yakınmaya yol açan arkaya dönük uterusların tedavileri gerekir.
.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.