->
Dr.
Romatizmal hastalıklar genel olarak kadınlarda daha sık görülüyor ve yaş ilerledikçe sıklığı artıyor. Hidayet Sarı, her türlü eklem kas ağrısıyla giren ağrılı hastalıklara romatizma denildiğini ve romatizmanın bir çeşit hastalık olmadığını söylüyor.
Prof.
Romatizmal hastalıklar, genel olarak yaş ilerledikçe sıklığı artan ve kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olsa da her yaştaki insanda görünme riski bulunuyor
Bununla birlikte erkeklerde daha sık görülen (gut, ankilozan spondilit) ya da ön planda gençlerde görülen bağışıklık sistemi bozukluğu hastalıkları da var.
Romatizmal hastalıklar çocukluk çağında da görülebiliyor. Romatizmal hastalıkların önemli bir bölümünün kesin nedeni bilinmiyor. Çoğunlukla bulaşıcımikrobik değil. Ancak, kalıtsal özellikler (genetik yatkınlık) bazılarında önem taşıyor.
Romatizmayla ilgili bilmek istediklerinizi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hidayet Sarı cevaplandırdı.
Romatizma nedir? Kimlerde görülür? Romatizmanın nedenleri nelerdir? Kaç çeşit romatizma vardır? Nasıl tedavi edilir? Korunmak için neler yapmalıyız? İşte Prof. Dr. Hidayet Sarı’nın anlattıkları:
“Bütün eklem kas ağrılarına halk dilinde romatizma deniyor. Romatizma iltihaplı romatizma olarak anlaşılıyor. Esas romatizma ismiyle meşhur bir hastalık var. Akut eklem romatizması, yani ateşli romatizma.
Romatizma sadece bundan ibaret değil tabii. Mesela romatoid artrit dediğimiz bir romatizma var, o da ileri yaşlarda görülen iltihaplı romatizmadır. Bu en çok bilinen romatizmadır. Ama bunlar şu anda yaşanan ağrılı durumlar içinde 1/10′nu, 1/100′nü oluşturmaz, yani az görülür. Her türlü kas ağrıları, bel ağrıları, boyun ağrıları, bel fıtıkları, boyun fıtıkları, kireçlenmeler hepsi bunların romatizma gurubuna giriyor.
Romatizma görülme sıklığı nedir?
İltihaplı romatizmanın toplumda görülme sıklığı yüzde 3-4 civarındadır. Bel romatizması binde 1-3 civarındadır. Bel ağrısı görülme sıklığı yüzde 25-30 civarındadır. İnsanların ömrü boyunca bel ağrısına yakalanma oranı yüzde 80′dir.
Bir araştırma yapıldığında, toplumun ağrılarla geçen zamanı yüzde 30, yüzde 40 çıkıyor. En sağlıklı bireylerde bile mutlaka ağrılı bir dönem oluyor.
En sık görülen romatizma türü hangisidir?
En sık görüler yumuşak doku romatizmaları ve eklem kireçlenmeleridir. Bel ağrıları da bu gurubun içinde yer alır. Romatizmayı gruplandırırsak 50, tek tek sayıldığında 200 çeşidi sayılabilir. Bakılanlar: bel romatİzmasi, hidayet sarı cerrahpaşa, Kaç çeşit romatizma var, prof dr hidayet sarı vikipedi, romatizma hastalıklar
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.