->
Bir süre sonra hasta yine aynı duyguları yaşayacak ve yine saçlarını koparmaya başlayacaktır. Bu rahatsızlığı yaşayan hastalar sadece saçlarını değil vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunan kılları da koparmaya çalışırlar.
Saç koparma hastalığında kişiler bu davranış öncesi kendilerini çok rahatsız ve gergin hissederlerken, saçlarını koparmaya başladıklarında tüm gerginliklerini atıp rahatlarlar. Bu davranış gitgide artmakta ve hastalarda kelliğe yol açmaktadır.
Bir çeşit saplantı ve dürtü haline gelen bir rahatsızlık olan saç koparma hastalığı saçlarını yüzey derisinden zorlayarak çıkartma isteği duyulması olarak tanımlanmakta ve bu hastalığa tıpta trikotillomani denmektedir. Bu rahatlama sadece kısa bir süreliğinedir
Saç koparma hastalığını yaşayan kişilerin bazıları saçlarını kopardıktan sonra yutarlar. Bu davranış rutin bir hale getirilirse hastanın bağırsaklarında saçlardan bir top yumağı oluşur ve bağırsak tıkanması meydana gelir.
Bu rahatsızlığı yaşayan hastalar için tek taraflı tedavi metodu yoktur. Saç koparma hastalığının tedavisinde kişiye özel tedavi metotları bulunur. Tedavi ilk olarak hastanın yaşına göre şekillendirilir. Tedavide bilişsel davranışçı terapiler yani davranışa farkındalık kazandırma, düşünce süreçlerini yönetme, davranışı yeniden şekillendirme gibi ilaç dışı tedaviler son derece etkilidir.
Yetişkin kişilerde görülen saç koparma hastalığının altında çoğu zaman başka psikolojik sorunlar yaşandığı için hastalar önce ruhsal bir muayeneden geçirilmekte ve soruna sebep olan neden araştırılıp tedavi şekillendirilmektedir. Tedavide antidepresan ilaçlarda kullanılır. Genellikle fluoxetin yani Prozac saç koparma hastalığı tedavisi için oldukça etkilidir.
Bir önceki Stresin yol açtığı hastalıklar nelerdir? başlıklı konumuzda stresin sağlığa zararları, stresin yol açtığı hastalıklar ve stresin zararları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: saç koparma hastalığı tedavisi, saç çekme hastalığı, saç koparma hastalığının tedavisi, saç yeme hastalığı tedavisi, saç koparmanın zararları
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.