->
İnternetten şifa aramak ne kadar doğru? Bu bilgiler doğrultusunda kendi kendine yapılan tedaviler ne gibi sonuçlar verir? Türk insanı interneti sağlık amaçlı kullanıyor mu? NTVMSNBC Amerikan toplumunun bu yeni eğilimini uzmanlarına sordu. Sebebine gelince: Kişinin hastalığı hakkında sınırsız bilgiye ulaşabilme imkanı, doktorlara güvenmemesi ve sormaya çekindiği şeyleri internetten bulabilmesi, önemli etkenler arasında…
ABD’de PEW Internet ve American Life Projesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, bilgisayar kullanıcılarının yüzde 80’i internete sağlık sorunları için giriyor. Kronik rahatsızlığı olan e-hastaların yüzde 75’i hastalık ve tedavi yöntemleri konusunda internetten edindikleri bilgilerin etkili olduğuna inanıyor ve çoğu ABD’li, internetin sağlık açısından faydalı olduğu konusunda hemfikir.
ABD’liler hastalandıklarında doktora gitmekten çok internete giriyor. ABD’liler hastalıklarının teşhis ve tedavi konusunda internete güveniyor ve bilgi ediniyor
Doç. Dr. Atıf Akçevin
Kalp ve Damar Cerrahisi (Amerikan Hastanesi)
ASLINDA NASIL KULLANILDIĞI ÖNEMLİ
Doğru sitelerden bilgi alınırsa faydalı olabilir. Fakat doğru bilgilerin yer almayabildiği, reklam amaçlı sitelerin de ayıklanması gerekir. Dünyanın önde gelen ve saygın sağlık kuruluşlarının hemen hepsinin bilgilendirme siteleri var.
Hastanın kendi kendini tedavi etmek istemesi tabii ki yanlış ama doktorunun önerdiği seçeneği kendi mantık süzgecinde değerlendirmesi doğru… Bu bakımından internet siteleri bence çok önemli.
İNSANLAR ÖNLERİNİ GÖREBİLMELİ
İnsanların hastalıklarına kendi kendilerine teşhis koymaları açısından değil ama önlerini görebilmeleri açısından internete girmelerini öneriyorum. Bir hekime, sağlık kuruluşuna gittikten sonra kendilerine sunulan önerileri iyi anlamaları, o konuda kendi tercihlerini ve kararlarını uygulamaları çok faydalı olabilir.
DEMEK Kİ HASTAYA YETERLİ BİLGİ VEREMİYORUZ
Gönül ister ki gittiğiniz sağlık kuruluşu veya müracaat ettiğiniz yer merak edilen konuları ve istenilen bilgileri ayrıntılı halde size sunabilsin. Seçeneklerinizi söyleyip ondan sonra karar vermeniz sağlanabilsin. Bu ideal davranış yöntemi olur. O zaman internet sitelerinin de çok büyük bir anlamı kalmayabilir. Fakat kısa vadede bunun gerçekleşmesi zor. Demek ki biz doktorlar ve sağlık çalışanları olarak hastaya yeterli bilgiyi veremiyoruz. Aksi halde insanlar bu tip davranışlara yönelmez.
TEDAVİ EDENLER AÇISINDAN DA FAYDALI
Bilişim çağında internetin yaygın olmasından doğal bir şey yok. İşe sadece tedavi olanlar açısından bakmak yeterli değil, tedavi edenler açısından da faydalı bir şey bu. İki taraf açısında da kullanılması kaçınılmaz. Sakıncaları da var tabii; hasta bilinçsiz davranırsa, tedaviyi kendi kendine yönlendirmeye kalkışırsa çok kötü sonuçlar doğurabilir. Çünkü elektronik ortamda bilgiler yanlış veya eksik olabilir.
Yar. Doç. Dr. Ferahim Yeşilyurt
Psikolog (International Hospital)
HİÇBİR ŞEY YÜZ YÜZE GÖRÜŞMENİN SONUCUNU VEREMEZ
Bence bunun asıl nedeni hastaların, doktorlarına yüzyüze soramadıkları konuları internette bulabileceklerine inanmaları. Evet, internetten bilgi almak doğru olabilir ama tedavi ve teşhis amaçlı bilgi almak yanlış. Hiçbir şey doktorla karşılıklı görüşmenin verdiği sonucu veremez. Özellikle psikolojik konularda bu çok önemli. Cerrahi branşlarda bilgi alışverişleri açısından bu tür hizmetler ABD’de de veriliyor ama ne olursa olsun bence bütün branşlarda doktor hastayı görebilmeli.
İKİNCİ FİKİR ANLAMINDA FAYDALI
Hasta hekim ilişkisi iletişim açısından çok önemli. Hem tedaviye uyum, hem de iyileşme açısından daha etkili. İnternet ancak ikinci bir fikir almak bakımından faydalı olabilir.
Hele ki tedavi başlangıcı ya da tanının koyulması internete bırakılamaz. Yüzyüze görüşmelerde daha hızlı sonuçlara ulaşılır. Örneğin hastanın aile öyküsü tanı ve tedavi bakımından çok önemlidir.
KRONİK RAHATSIZLIKLARDA YANLIŞ BİR YOL
Kronik hastalıklar uzun sürdüğü için insanlar kısa sürede sonuca gitmek amacıyla internetten bilgi almak ve başka yollar denemek istiyor. Zaman zaman tedavinin doğruluğu ile ilgili yeni bilgilere ihtiyaç duyuyorlar. Bu yüzden özellikle kronik hastalığı olanlar internetten bilgi alarak tedavi olmak istiyorlar.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.