->
Bazı durumlarda hastanın bağırması, şiddetli ve ani bilinç kaybı yaşaması, yoğun bir şekilde adalelerinin kasılması, yaklaşık 20 saniye kadar nefesinin kesilmesi, yüzünde morarmaların husule gelmesi, kontrolsüz hareketler göstermesi gibi belirtiler ortaya çıkan sara krizinde hastaya uygulanması gereken ilk müdahaleler şöyle olmalıdır:
Sara krizi ilk yardım
Sara krizi geçiren bir hastanın yanında bulunan kişiler öncelikle güvenlik önlemleri almalıdır. Hasta kesinlikle bağlanmama, kitlenmiş çenesi açılmaya çalışmamalı, kolonya ya da benzeri şeyler koklatılmamalıdır. Sara krizi kendi sürecine bırakılmalıdır. Hastanın bilinci kaybolduğu için ne yaptığını, nasıl davrandığını bilmez ve krizi atlattıktan sonra da muhtemelen hatırlamaz.
Sara (epilepsi) hastası olanların birçoğu sık sık kriz geçirmekte ve sara krizi yakınları ya da sara krizi geçiren bir kişinin yanında olanlar nasıl ilk yardım girişiminde bulunmalıdır, yapılacak en doğru sara krizi ilk yardım uygulaması nasıl olmalıdır, bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz
Su ya da ilaç içilme girişiminde bulunmamalı.
Sara krizi geçiren hastanın giysilerini gevşetin. Etrafta ona ve size zarar verecek ne varsa uzaklaştırın. Hasta kusabilir, buna karşı önlem alın. Hastanın kendini yaralama girişimi olabilir, buna karşı temkinli olun. Krizin kendi kendine geçmesini bekleyin, korkmayın ve cesur olun. Sıklıkla sara krizi geçirildiğinde hemen 112 acil servisten yardım isteyin.
Bir önceki yazımız olan Şoka giren kişiye ilk yardım nasıl yapılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: epılepsı krızınde ılk yardım, şuur kaybı şok ve tedavisi, epilepsi krizi geçiren bir hastaya uygulanacak ilk yardım nedir, Epilepsi (sara) krizi geçiren bir hastaya uygulanacak ilk yardım nedir?, epilepsi hastasi krize girince ne yapilmali
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.