->
Halep, delhi ve yıl çıbanı gibi değişik isimleriyle de tanınan şark çıbanı; Ortadoğu, Akdeniz ve Afrika ülkelerinde oldukça yaygın, bizim ülkemizde de Diyarbakır, Gaziantep gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tek tük rastlanan bir hastalıktır. Şark çıbanı olan biri sağlık bakanlığına başvurarak bu hastalığa yakalandığını bildirmek zorundadır. Sağlığı tehdit eden şark çıbanı, dişi tatarcıklarının ısırmasıyla insandan insana geçerek salgın haline dönüşür. Dişi tatarcıklar, geceleri ortaya çıkan, nemli ve karanlık alanları seven, insan ve hayvan kanıyla beslenip üreme sağlayan dişi sivrisineklerdir.
Şark çıbanı son derece mühim deri hastalıklarından biri olmakla beraber, aynı zamanda kişiden kişiye bulaşabilecek türdedir
Hem hastanın kendi sağlığı hem de başka insanların sağlıkları için bunun ihmal edilmemesi gerekir.
Şark çıbanı nasıl bulaşır?
Dişi tatarcıklar(sivrisinekler) at, köpek ve koyun gibi hayvanların kanını emerler. Ayrıca insan kanıyla da beslenen dişi tatarcıklar, hayvanların kanının emdiklerinde almış oldukları parazitleri insanları ısırmasıyla, insan kanına bulaştırırlar. Dişi tatarcıkların hayvanlardan almış oldukları parazitler, insan derisinde enfeksiyona neden olur. Dişi tatarcığın ısırdığı bölgede önce kaşıntı meydana gelir. Ardından bu kaşıntı yerini yaraya bırakır. Kaşıntının ardından kabarıklık başlar ve kabarıklık büyüyerek nodül halini alır. Tüm bunlar yaklaşık 6 ay içerisinde gerçekleşir.
Dişi tatarcıkların insanı ısırmasıyla meydana gelen nodül, sert ve kabukludur. Bu nodülün kabuğu bir yıl sonra açılarak yara halini alır. Bağışıklık sistemi güçlü olanlar kişilerde bu yara sadece tek bir yerde gözlenirken, bağışıklığı güçsüz olanlarda ise birden fazla bölgede yaralar meydana gelmektedir.
Şark çıbanı tedavisi
Hastalığın tedavisi 1,5 yıl gibi uzun bir zaman alır. Antimon bileşikleri, Amfoterisin B, Neostibosan ilaçlarının damar ya da kas yoluyla vücuda verilmesinin iyileştirici bir etkisi olduğu söylenmektedir. Yaranın olduğu bölgede bakteri çoğalmasını önlemek için ise Antibiyotik ve Sulfonamidler kullanılır. Şark çıbanı yaraları düzenli olarak temizlenmeli, gazlı bez ile kapatılmalı ve pansuman yapılmalıdır.
Şark çıbanı tedavisinde antimon bileşikleri ,glukantim ve stiboglukonat kullanılmaktadır. Ancak ilaçlara rağmen doyurucu bir yanıt alınamamaktadır. Hastalığın tedavisi uzun bir süreç almaktadır.
Şark çıbanından korunmak için; böcek kovucular kullanılmalı, koruyucu giysiler giyilmeli, yaz aylarında cibinlik ve pencere teli kullanılmalıdır
Bir önceki Benzoyl Peroxıde krem başlıklı konumuzda sivilce kremi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: şark çıbanı, şark çıbanı nedir, sark cibani belirtileri, şark çıbanı bulaşıcı mı, yüzde çıban
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.