->
Tip 1 diyabet ekseri çocuk yaşlarda; Tip 2 diyabet ise ilerlemiş yaşlarda ortaya çıkmaktadır.
Kandaki glukoz metabolizmasının yıkıma uğramasıyla ortaya çıkan bir hastalık olan şeker hastalığı, bazen çocuk yaşlarda bazen de yetişkinlik dönemlerinde meydana gelerek yaşamın tadını kesmektedir. Şeker (diyabet) hastalıkları; görülme sebebine, görülme yaşına ve semptomlarına göre iki tabloya ayrılarak tetkik edilir. Bunlara şeker hastalığın tipleri denir. Peki şeker hastalığının tipleri nelerdir?
İki tip şeker hastalığı bulunmakta ve bunlara Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet denmektedir
Tip 1 diyabet hastalığının ortaya çıkma nedeni, pankreasın beta hücrelerinin yeterli insülin üretememesidir. İnsülinin yeteri kadar üretilememesi glikozun hücrelerine girmesini engelleyerek hücrelerin aç kalmasına yol açar. Hatta bu durumun aşırı ilerlemesi ölümü bile getirir. Tip 1 diyabet hastaları ömür boyu insülin kullanmak zorundadır.
Tip 2 diyabet hastalığın görülme nedeni ise, Tip 1 diyabetteki gibi pankreasın beta hücrelerinin yeteri kadar insülin üretememesidir. Ancak Tip 2 diyabet nedeni ne yazık ki bu kadarla da bitmiyor. Bu soruna ilaveten, vücut hücreleri insülinden etkilenerek bozukluğa uğruyor. Kanda yeteri kadar glikoz ve insülin var, hücrelerde glikozu alıyor ancak kullanamıyor. İşte bu tip şeker hastalarına da Tip 2 denmektedir. Tip 2 diyabet hastaları önceleri şeker düşürücü haplar kullanır ve zamanla insülin takviyesine başlarlar.
Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastalıklarının yanı sıra glikoz tolerans bozukluğu adı verilen başka tip hastalıkta bulunur. Bu hastalık ise Tip 2’nin ortaya çıkacağının işaretidir. Genellikle yetişkinlerde görülür.
Bir önceki Mesane ve İdrar Yolu başlıklı konumuzda idrar yolları enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu belirtileri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.