->
Demircioğlu, aşırı terleme ile birlikte sıvı ve tuz kaybı oluştuğunu vurgulayarak, özellikle kalp, tansiyon, şeker hastaları, yaşlılar, bebekler, hamileler ile kronik hastalığı olanların, kalp ve dolaşım sisteminin aşırı yüklenmesine, aşırı sıvı ve tuz kaybına adapte olmakta güçlük çektiğini ifade etti. Mehmet Demircioğlu yaptığı açıklamada, sıcak havalarda kronik hastalıkları olan risk gruplarının dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi, diyabet hastalarına önerilerde bulundu.
Uzmanlar, ayak parmak aralarında mantar olan şeker hastalarına (diyabetliler), ayaklarda yara oluşumuna neden olabileceği tehlikesi nedeniyle parmak arası terlik giymemeleri önerisinde bulundu.
Memorial Antalya Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Dr.
Normalde cilt kan akım hızının dakikada 200-250 ml iken aşırı sıcak ortamda 7-8 kat artabildiğine işaret eden Demircioğlu, kan akımı artışının dolaşım sisteminin ve kalbin iş yükünü artırdığını kaydetti
Mümkün olduğunca sıcak ortamlardan kaçınmak, serin, gölge, havalandırması iyi yerlerde ya da klimalı ortamlarda bulunmak, bol su, sıvı, ağır ve yağlı olmayan gıdalar tüketmek gerektiğine işaret eden Demircioğlu, sıcak ortamdan uzaklaşılamıyorsa, sık duş alarak vücut ısısının dengelenmeye çalışılmasını önerdi.
Diyabetlilere öneriler
Demircioğlu, yaz aylarında hareket artışı ve daha düşük kalorili gıdalar tüketerek, şeker kontrolünün kolaylaştırıp, ilaç ve insülin ihtiyacının azaltabileceğini, diyabet hastalarının yaz aylarında daha sık şeker kontrolü yaptırması gerektiğini kaydetti.
Kontrol altında olmayan şekerin vücutta susuzluğa neden olduğunu ifade eden Demircioğlu, diyabet hastalarına şu önerilerde bulundu:
“Tatlandırılmış, şeker eklenmiş soda yerine sadeleri tercih edilmelidir. Meyve suları şeker içerdiğinden çok tüketilmemelidir. Susuzluğu artırdığından alkol ve kafeinli içecekler tercih edilmemelidir.
Güneş altında, sıcakta çok kalınmamalıdır. İnsülin sıcakta hemen bozulur. Yazın soğukta saklama koşullarına daha çok dikkat etmeli, buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Diyabetliler yazın kumda yürüyüş yaparken dikkat etmeli güneşin altında kalış sürelerini iyi ayarlamalıdır. Denizde ya da kumda ayak kesilmesi, ya da güneş yanığının yara haline dönüşmesi, hastalar tarafından his kaybı nedeniyle fark edilememektedir. Yara iyileşmesi güç olduğundan ileride geri dönülmez sorunlara neden olmaktadır.
Diyabet hastaları denize çıplak ayakla girerken de dikkat etmeli. Denizde ayaklarını midye kesmesi ile oluşan yaralar, ciddi ayak problemlerine yol açabilir.
Ayak parmak aralarında mantar olan diyabetliler yara açılmasına neden olabileceğinden parmak arası terlik giymemelidir.”
Kronik hastalıkları olanlara da önerilerde bulunan Demircioğlu, bu kişilerden saat 10.00 – 16.00 arası açık havada bulunmalarını, bol, açık renkli, pamuklu giysiler giymelerini, alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durmalarını, susuz kalmayarak, bol su ve sıvı tüketmelerini istedi.
Bir önceki Kanseri önleyen NRG1 geni bulundu başlıklı konumuzda kalın bağırsak kanseri, kanserin nedeni ve kanserin yayılması hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: insülin saklama koşulları, vucutta tuz kaybi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.