->
İlaç tedavisiyle glokom önlenemiyorsa, cerrahi tedavi gereklidir.Katarakt gelişiminin erken devrelerinde lens şişmekte ve büyümektedir, Bu “Açık açılı akut glokom” da anlatılan mekanizmayla kamara sıvısı emilimini bozmaktadır. Göze gelen bir darbe sonucu lensin öne ya da arkaya doğru yer değiştirmesi sonucu, kamara sıvısı emiliminde mekanik engeller doğabilmekte ye buna bağlı olarak da glokom oluşabilmektedir. Tedavisi, cerrahi olarak lensin çıkartılmasıdır.
SEKONDER GLOKOMLAR: Gözdeki başka bir hastalığın neden olduğu glokom vakalarına “Sekonüer glokom” denilmektedir. Sekonder glokom etkenlerini kısaca ele alacağız
Fakolitik glokom katarakt sırasında ortaya çıkan bir başka glokom tipidir. Katarakt gelişirken, lensin korteksini oluşturan yapılar bozulup, lensten dışarı sızarlar ve iris-komea açısına girip iltihabi bir reaksiyona neden olurlar.
İltihap sırasında ortaya çıkan proteinler, hücre artıkları ve hücreler iriskornea açısını tıkayıp kamara sıvısının birikmesiyle glokoma yol açarlar. Tedavide cerrahi olarak lensin çıkartılması gerekmektedir. İris ve silier cisimdeki iltihaplar [iridosiklit], iristen kaynaklanan tümörler ya da iriste gelişecek olan atrofi, iris-kornea açısını tıkayıp glokoma neden olabilirler.Göze gelen küt ya da delici darbeler ön kamarada kanamaya yol açarak, lensin yer değiştirmesine neden olarak ya da korneanın yırtılmasıyla, yırtık olan bölgeden irisin dışarı kaymasıyla iris-kornea açısı kapanabilir. Bu glokomla sonuçlanır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.