->
Cildin dermis tabakasının altında toplanan bu yağlar selülitin oluşma nedenidir.
Ergenlik çağından itibaren kadınların bedenleri; gebelik ve emzirme fonksiyonlarını yerine getirmek için yağ depolamaya başlar. Çoğunlukla kalça, basen, bacak ve iç kol bölgelerinde gözlenir. Selülit, zayıf ya da şişman hemen her kadında az veya çok görülebilir.
Hormonal faktörler, soyaçekim, dolaşım bozukluğu, hareketsiz yaşam, yanlış beslenme gibi çok çeşitli nedenler sonucunda bazen erken bazen de geç bir yaşta ortaya çıkar
Selülit nasıl oluşur?
– Derinin en alt katmanı olan hipodermisde yağ bakımından zengin adiposit taşıyan lobüllerden bulunur. Bu lobüller birbirlerinden kolajen ve elastin liflerle ayrılırlar. Aralarından dermisi besleyen kan ve lenf damarları geçer.
– Kadınlarda görülen adiposit lobülleri fazla yağın depolanması ve östrojen hormonun etkisi ile genişler. Hücre gruplarının aşırı derecede gelişmesi kan ve lenfatik dolaşım üzerine baskı yapar, dolaşım bozulur. Bozulan dolaşım sonucunda su toplanır, toksinler birikmeye başlar, ödem ortaya çıkar. Su tutuldukça yağ hücreleri genişler ve bağ dokusu gerilir. Elastikiyetini yitiren bağ dokusu tüm yağ hücrelerini içine alacak şekilde genişler.
– Yağ bu hücrelerde artan oranda toplanmaya devam eder. Yağ hücreleri tümsekler oluşturacak şekilde yukarı doğru itilir. Adiposit lobülleri arasındaki bağ doku ise genişlemez ve cildi aşağı doğru çeker. Deri altında gerçekleşen bu karşılıklı itme ve çekme hareketi, cilt yüzeyinde portakal kabuğu görünümüne sebep olur.
Selülit neden sadece kadınlarda görülür?
– Erkeklerin bağ doku yapısı dermiste düzgün bir dağılım ve yüzey oluştururken kadınların bağ dokusunda bu durum görülmez. Ayrıca erkeklerde bulunan yağ taşıyıcı adiposit lobüller kadınlardaki gibi geniş değildir ve deriye dikey olarak uzanmazlar.
– Selüliti tetikleyen östrojen hormonu da erkeklerde yüksek derecede bulunmaz. Erkeklerin deri kalınlıkları ve elastikiyetleri de kadınlara göre çok daha fazladır.
Fazla kilolar ve selülit
Selülit, kilolu veya zayıf kadınlarda görülebilir. Kilolu bir insan selülitli olmaya bileceği gibi çok zayıf bir kadında da selülit gözlenebilir. Çünkü selülit, deri altında oluşan, hormonlara ve yaşam şartlarına bağlı olarak gelişen bir cilt bozukluğudur.
Selülitin dereceleri
1. derece selülit: Ayakta dururken ve yatarken selülit görülmez. Deri sıkıldığında portakal kabuğu görünümü ortaya çıkar.
2. derece selülit: Ayakta dururken sellülit görülür ancak yatarken kaybolur.
3. derece selülit: Ayakta ve yatarken selülit görüntüsü ortaya çıkar.
Bir önceki Geçici dövmeler de gerçeği kadar tehlikeli başlıklı konumuzda alerji, Cilt Sağlığı ve dövmenin tehlikeleri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: selulitin zararları
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.