->
Atakside, hastanın dengesi bozulmuş olduğundan, oturur, ayakta ya da yürür durumdayken hasta sarhoş gibi sağa sola yalpalar. Hasta gözlerini kapattığında denge bozukluğunda bir değişiklik olmaz.
SEREBELLUMU TUTAN HASTALIKLARDA GELİŞEN BELİRTİLER: Serebellumun başhea üç görevi denge, kasların gerginliği ve kaslar arasındaki uyumlu ve ölçülü kasılmanın sağlanmasında önemli katkılarda bulunmak olduğuna göre, serebellumda ortaya çıkacak olan hastalıklar bu görevlerin yerine getirilmesinde önemli aksamalara neden olacaktır. Yürürken denge alanını genişletmek amacıyla bacaklarını yanlara açarak yürür. Dengenin bozulmasına “Ataksi”, kas gerginliğinin (tonus) bozulup azalmasına “Hipotoni”, kaslar arasındaki uyumlu ve ölçülü kasılmanın bozulmasına da “Asiner-ji” denir
Buna karşılık omuriliğin arka kordonlarını tutan hastalıklarda hasta gözleri açıkken dengesini yitirmez. Ancak gözlerini kapattığında dengesini kaybeder. Bu bulguya “Romberg belirtisi” denir.
Asinerji, serebellum hastalıklarında ortaya çıkan önemli belirtilerden biridir. Asinerji çeşitli biçimlerde olabilir. Herhangi bir hareketin yapılışı sırasında o hareketle ilgili kasların birbirleriyle uyum içinde kasılıp gevşemeleri gerekir. Örneğin kolumuzu dirsekten büküp kapatırken, kolun kapatıcı kasları kasılırlar, açıcı kasların da uygun bir biçimde gevşemeleri gerekmektedir. Eğer bu uyum kaybolacak olursa, asinerji denilen durumlar ortaya çıkar. Çeşitli asinerji durumlarına bazı örnekler verelim. Dismetri (Ölçübozukluğu): Hastaya işaret parmağını burnunun ucuna değdirmesi söylendiğinde, bir türlü burnunun ucuna dokunamaz. Onu ya aşar ya da ona ulaşamaz.
Disdiadokokinezi ve adiadokokinezi: Hastaya avuçlarını arka arkaya aşıp kapaması söylendiğinde, bu hareketleri güçlükle ve düzensiz bir biçimde yapacak olursa disdiadokokinezi, hiç yapamazsa adiadokokinezi durumundan söz edilir. Konuşma bozukluğu: Serebellumu hasta olan kişiler, heceieri birbirlerinden ayırarak ve sesleri de ağızlarından patlarcasına çıkartırlar. “Sere-bellar dizatri” denilen bu konuşma biçimine sarhoş konuşması da denir.
Serebellum hastalıklarında gelişen bir başka belirti de “Intentionaİ tremor”denilen durumdur. Hasta belli bir hareketi yaparken hareketin hedefine yaklaştıkça hareketi yapan organda titreme artar, örneğin elini burnuna yaklaştırırken, el buruna yaklaştıkça daha büyük açılı titremeler gelişir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.