->
İzmir’de 1998′de yüzde 21 olan sezaryen oranı yüzde 41-83′e çıkınca, ‘patlama’nın nedenleri araştırılmaya başlandı. Türkiye genelindeki devlet hastanelerinde de bu yıl 660 bin doğumun 242 bini sezaryenle oldu. Türk kadınları, sezaryenle doğumu sevdi.
İzmir Sağlık Müdürlüğü bu yılın ilk dokuz ayında devlet hastanesinde yüzde 41, diğer kamu hastanelerinde yüzde 70, özel hastanelerde yüzde 83 sezaryenle doğum oranı saptayınca, bu patlamanın nedenini anlamak için bir bilimsel kurul oluşturuldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün öngördüğü yüzde 5-15 arası sezaryenle doğum oranı, İzmir’de kat kat aşıldı
İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Neşe Nohutçu, Ege Perinatoloji Derneği’nin ‘Sezaryen-normal doğum’ başlıklı toplantısında, sezaryen oranlarında 2005 yılı rakamlarına göre de artış yaşandığını belirterek, kente ilişkin şu rakamları verdi:
“Dünya Sağlık Örgütü’nün sezaryenle doğumda öngördüğü oranlar yüzde 5-15. 1998′de sezaryen oranı yüzde 21.2′ydi. Bu oranın 2003′teki aynı araştırmada yüzde 40′a yükseldiği saptandı. Bu oranlar Kuzey Amerika’da yüzde 23, Arjantin, Brezilya, Şili’de yüzde 60, Hollanda, Belçika ve Britanya’da yüzde 20.”
Özel hastanelerde artış
Buna karşılık İzmir’de yapılan araştırmadaysa 2005 istatistiklerinde devlet hastanelerinde sezaryen oranının yüzde 41′e çıktığını belirten Nohutçu, şöyle devam etti:
“Aynı yıl üniversite, askeri, belediye hastaneleri gibi diğer kamu hastanelerinde sezaryenle doğum oranı yüzde 67 olarak saptandı. Özel hastanelerde ise 100 doğumdan 18′i normal, sezaryen oranı yüzde 82. 2006′nın ilk dokuz aylık verilerine göre devlet hastanelerinde sezaryen oranı geçen yılla aynı, yüzde 41. Diğer kamu hastanelerinde sezaryen yüzde 70′e çıkmış. Özel hastanelerde de oran bir yılda bir puan artarak yüzde 83′e çıkmış.”
Dr. Nohutçu, iki doğum yöntemini şöyle değerlendirdi:
“Hekim, riskleri iyi hesaplayıp bu risklere göre yöntemi belirlemeli. Hasta sezaryen istese bile, mutlaka iki yöntem hakkında da iyice bilgilendirilmeli. Bizim isteğimiz, sezaryene sosyal nedenle değil, gerçek tıbbi nedenlerle karar verilmesi. İlimizde sezaryen oranları çok yüksek. Bunun nedenlerinin belirlenmesi için Ege Üniversitesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Konak Dr. Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ege Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi ile iki ilçe hastanesinden uzmanların yer aldığı bir bilimsel komisyon oluşturuldu.”
Dr. Nohutçu, bu arada İzmir’in tüm bölgeye hizmet verdiğini, riskli vakaların bu kente sevki nedeniyle sezaryenin daha fazla görülmüş olabileceğini de sözlerine ekledi.
Türkiye geneli nasıl?
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, bu yılın ilk 10 ayında, devlet hastanelerinde 660 bin 110 doğumdan 242 bin 569′u sezaryen. Özel hastanelerdeki doğumların kaçının sezaryen olduğu ise kesin bilinmiyor.
Bir önceki İdrar yolu enfeksiyonları böbrek yetmezliğine gidebiliyor başlıklı konumuzda çocuk sağlığı, genital anormallik ve idrar kaçırma hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.