ABD’deki Wake Forest Üniversitesi anestezi uzmanlarından Dr. Kibele adlı sivil toplum örgütü, yüzde 90 oranla sezaryeni tercih eden Türk anne adaylarına ağrısız doğum yöntemini tanıtmak için Türkiye’ye gelip, gönüllü olarak çalışmaya başladı.
Amerikalı 9 doktor Türkiye’de ağrısız normal doğum için sezaryene karşı kampanya başlattı. Çocuklarımı sezaryenle değil, ağrısız doğum yöntemiyle dünyaya getirdim. Medge Owen, tıp deyimiyle epidural analjeziyi yani ağrısız doğum yöntemiin özelliğini şöyle özetliyor:
“42 yaşındayım ve iki çocuk annesiyim
Böylece doğumlarına tanık olduğum gibi, dünyaya geldikleri ilk dakikalarda onlarla göz göze gelme şansını yakaladım. Şimdi de dünyadaki tüm kadınların bu güzel duyguyu yaşaması için çalışıyorum.”
Dünya tıp literatürüne göre sezaryenle yapılan doğumlarda annelerin ölüm oranının yüksek olduğunu söyleyen Dr. Owen, ABD ve İngiltere’deki doğumların yüzde 70′inin epidural analjeziyle yapıldığını söyleyerek, Türkiye’de bu oranın sadece yüzde 10′da kaldığını belirtiyor.
Gönüllü çalışıyorlar
ABD’de kurduğu ‘Kibele’ adlı sivil toplum örgütü aracılığıyla çalışmalara başlayan Dr. Owen, kendi gibi hekim olan sekiz arkadaşıyla birlikte Türk doktorlarına epidural analjeziyi anlatmak istiyor. İki hafta süresince Türk hekimlere yardım ederek, kadınların ‘doğal doğum’u tercih etmesini sağlamaya çalışacak olan Kibele grubu, İngiliz, İrlanda, Kanada ve ABD’li uzmanlardan oluşuyor. Toplam 20 bin dolara mal olan bu çalışmaya Wake Forest Üniversitesi, Dünya Anestezi Uzmanları Federasyonu gibi onlarca kuruluş mali destek veriyor.
Okmeydanı pilot bölge
Okmeydanı SSK Hastanesi’ni pilot bölge olarak seçen Kibele, burada New England Medical’den Jessica Wolin ve Uzman Dr. Emine Özyuvacı ile birlikte çalışıyor. Wolin, hastanedeki doktorların bu yöntemi uygulamak için istekli olduklarını söylüyor. Amaçlarının uzun vadede ağrısız doğum yönteminin daha çok kadın tarafından tercih edilmesini sağlamak olduğunu belirten Wolin; yöntemin tek yan etkisinin kısa süren baş ağrısı olduğunu kaydediyor.
Kimler ağrısız doğum yapabilir?
– Daha önce normal doğum yapanlar
– İlk kez doğum yapacak olanlar
– Kanama problemi veya kan pıhtılaşması olmayanlar
– Sırtta veya belde bir rahatsızlığı olmayanlar
– Enfeksiyon riski bulunmayanlar
Ağrısız doğum nedir?
Epidural analjezide anne adayının omurgalarının arasına özel bir iğne ile saç telinden biraz daha kalın plastik ince boru (kateter) yerleştiriliyor. 5 dakika süren bu işlemden sonra kataterin dışarıda kalan ucuna, içinde lokal anestezi ilacı ve ağrı kesicilerin bulunduğu bir şırınga takılıyor. Anne ağrı hissettiğinde, şırınga içindeki ilaç enjekte ediliyor. Böylece annenin bacaklarının kuvveti engellenmeden doğum yaptırılıyor. Uzmanlar bu yöntem ile doğum yapanların ‘ıkınma’ refleksinin sürdüğünü ama acı hissetmediğini söylüyor. Ağrısız doğumla ilk kez doğum yapanlar 8 ile 12 saat, ikinci veya üçüncü doğumu yapanlar ise 4 ile 6 saat arasında bebeğini dünyaya getiriyor.
Sezaryenin riskleri
Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, Türkiye’de yaygın olarak kullanılan sezaryenin risklerini şöyle sıralıyor:
– Cerrahi operasyon olan sezaryen, anne karnı açılarak yapılır. Bu nedenle karın içi iltihaplanma, cilt altında kanama meydana gelebilir.
– Sezaryende kan kaybı, normal doğuma oranla daha fazladır.
– Sezaryen sonrası dikiş bölgesindeki sancılar 3-4 gün devam edebilir. Bu durum, annenin bebeği emzirmesini güçleştirir.
– Anesteziye bağlı problemler olabilir.
– Akciğerlerde rahatsızlanmaya, zatürreeye neden olabilir.
– Sezaryen sırasında bebeğin başında çizikler meydana gelebilir.
– Bağırsaklarda, rahimde ve mesanede zedelenmeler olabilir.
Bir önceki Hamilelikte diş sağlığının önemi artıyor başlıklı konumuzda ağız hijyeni, ağız sağlığı ve apse hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.