->
Dr. Yüksek sıcaklarda nasıl spor yapılmalı? Spor ve egzersiz yaparken nelere dikkat edilmeli? Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Hakan Gür cevaplıyor.
Prof.
Spor ve egzersizden hiçbir zaman vazgeçmeyenler için uzmanlar yaz aylarında yüksek hava sıcaklığından dolayı spor ve egzersiz yapanları ciddi tehlikelerin beklediğini söylüyor ve bu tehlikelere karşı tedbirlerin alınmasını öneriyorlar. Dr
Hakan Gür, sıcak havalarda yapılan sporların hem kas kramplarına hem de ısı felci gibi ölümcül sorunların ortaya çıkabileceğini söyledi. Ölümle sonuçlanan ısı felcine ve diğer sağlık sorunlarına karşı spor ve egzersiz sırasında bol bol su tüketilmesi gerektiğini söyleyen Gür, sözlerini şu şekilde tamamladı: ”Vücut iç ısımızı düzenleme mekanizmalarının aktif hale gelmesi, beynimizdeki bir termostat tarafından yapılmaktadır. Termostatın ilk devreye soktuğu sistem ise terlememizi sağlayan mekanizmalardır. Bu mekanizmayla cilt kan akımımız 3-4 kat artar ve kan yoluyla cildimize ulaşan vücut iç ısısı, vücut dışına terleme ve buharlaşma yoluyla aktarılır. Beraberinde de doğal olarak vücuttan sıvı kaybı olur. Bu mekanizma, yeterli sıvı alındığı sürece sağlıklı bir şekilde çalışır.”
Sıcak havaların etkisinden dolayı spor yaparken baş ağrısı, kollarda bacaklarda ürperme, yorgunluk, kas krampları, üşüme veya titreme, çok terleme, hızlı fakat zayıf nabız, soğuk ve nemli bir cilt gibi şikayetler ortaya çıkar. Bu şikayetlerin oluşmasını önlemek için spor aktivitileri günün serin saatlerinde yapılmalıdır. Hafif, buharlaştırmayı kolaylaştıran kıyafetlerinde giyilmesini öneren Gür, hem spor öncesi hem de spor sonrası bolca su tüketilmelidir diyerek suyun önemini birkez daha hatırlattı.
Bir önceki Romatizma kalp krizini etkiliyor! başlıklı konumuzda romatizma, romatizma belirtileri ve romatizma bitkisel tedavi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: romatizma icin ne sporlari yapilmali
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.