->
Sigaraya ne kadar erken başlanırsa, her gün içilen sigara sayısı ne kadar fazlaysa, her sigara sonuna kadar içilirse ve sigaranın dumanı ne kadar çok akciğerlere çekilirse kanser riski o oranda yükselmektedir.
SİGARA ALIŞKANLIĞINDAN ETKİLENEN HASTALIKLAR: Akciğer kanseri: Sigara içenlerin, içmeyenlere oranla akciğer kanserine yakalanma olasılıkları 20 kat daha fazladır.
Sigaranın akciğer kanserine neden olduğu konusunda artık hiçbir kuşku kalmamıştır. Erkekler arasında en sık rastlanan kanser çeşidi akciğer kanseridir. Son yıllara kadar kadınlarda en sık rastlanan kanser türü de meme kanseriydi
Fakat Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre, kadınlar arasında sigara kullanımının yaygınlaşması nedeniyle 1982 yılında ve
sonrasında kadınlarda en sık rastlanacak olan kanser artık meme değil, akciğer kanseri olacaktır.
Kronik bronşit ve amfızem: Sigara içenlerde bu hastalıklara daha sık rastlanmaktadır ve bunlardan kaynaklanan ölümler genele oranla 20 kat daha fazla olmaktadır.
Hamilelik: Sigara içen anneler daha düşük kilolu çocuklar doğurmaktadırlar. Kalp ve damar hastalıkları: Nikotinin neden olduğu katekolamin deşarjı kalbin çalışma yükünü arttırmaktadır. Özellikle koroner kalp hastaları tek sigara içseler bile kalp ani bir yüklenme ile karşılaşır. Bu da kolaylıkla bir iskemik atak yaratabilmektedir. Bu konu kalp hastalıkları bölümünde ayrıntılarıyla incelenmektedir. Sigara, kalp enfarktüsü riskini iki katma çıkarmakta, damar sertliği gelişimini hızlandırmaktadır. Mide ülseri: Sigara içenlerde mide ülserine daha sık rastlanmaktadır. Halen var olan ülseri daha ağırlaştırmakta, tedaviye dirençli kılmaktadır. Diğer etkiler: Sigara ağız, gırtlak, farinks, yemek borusu ve idrar kesesi kanserleriyle de ilgilidir. Akciğer tüberkülozuna sigara içenler de daha sık rastlanmaktadır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.