->
Prof. Türkan Kutluay Merdol, yeterli beslenmenin vazgeçilmez koşulunun sindirim, solunum, boşaltım gibi sistemlerin sağlıklı çalışması olduğu üzerinde durarak, içinde bir çok zararlı madde barındıran sigaranın bu sistemlere zarar verdiğini belirtti.
Sigara içenlerin beslenme düzeni bozulurken, C vitamini ihtiyaçları da iki kat artıyor. Uzmanlar, sağlık için vazgeçilmez koşulun yeterli ve dengeli beslenme olduğuna dikkat çekiyor.
“Sigara ve Beslenme Etkileşimi” konulu araştırması Dünya Sağlık Örgütü bülteninde yayınlanan H.Ü Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof.Dr
Dr. Merdol, sigaranın genel sağlık ve beslenme durumu yanında, mikro ve makro besin öğeleri ile de olumsuz etkileşimi olduğuna dikkat çekti. Merdol, şöyle devam etti:
“Sigara dumanındaki pek çok madde oksidan olarak etki göstererek serbest radikal oluşumunu arttırmakta böylece hücre zarında lipid peroksidasyonunu (oksitlenmesini) hızlandırmaktadır. E, C vitaminleri ve A vitaminin ön maddesi B karoten ile selenyum vücudun savunma mekanizmasında antioksidan olarak görev yaparlar. Bu nedenle bu vitamin ve minerallerin plazmadaki düzeyleri düşer ve üzerlerine düşen görevleri etkin şekilde sürdüremezler. Sigarada bulunan kadmiyum selenyumun biyoyararlılığını düşürür ve çinkoya zıt etki yapar. Çinko süperoksit dismütaz denilen antioksidan enzim için yardımcı faktördür. Sigara içiminin, pek çok B grubu vitamininin düzeyini, özellikle de B12 vitaminini, düşürdüğünü gösteren çalışmalar da vardır.”
Sigara içen kişilerin C vitamini ve B karotenden zengin sebze ve meyveleri daha az tükettiklerine de dikkat çeken Merdol, sigara nedeniyle etkilenen beslenme durumlarının bu düzensiz beslenme sonucu daha da bozulduğunu vurguladı.
“Sigara içenler, içmeyenlere göre daha az iştahlıdır” diyen Merdol, bunun da yeterli ve dengeli besin seçimini etkilediğini söyledi. Merdol, sigara içenlerin vitamin ve minerallere olan ihtiyaçları içmeyenlere göre daha fazla olduğunu dile getirerek, bu fazlalığın özellikle C vitamini için iki katı kadar olduğunu sözlerine ekledi.
Bir önceki Cep telefonu hiperaktiviteye neden oluyor başlıklı konumuzda beyin tümörleri, cep telefonu ve hiperaktivite hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.