Sigara Rus ruletinden de tehlikeli

Sigara Rus ruletinden de tehlikeli
Dr.
Sigarayı Rus ruletine benzeten Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.
Uzmanlar, 2001 yılından bu yana sigara kullanımının yüzde 11 oranında azaldığı Türkiye’nin hala dünyanın en çok sigara içilen 10 ülkesi arasında olduğunu bildirdi. Nazmi Bilir, Rus ruletinde ölüm olasılığının 6′da bir, sigarada ise 6′da 3 olduğunu söyledi.
Türk Toraks Derneğinin 12
Yıllık Kongresi’ne katılan Prof. Dr. Bilir, yaptığı açıklamada Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’dan Türkiye’nin kıvanç duyması gerektiğini ifade etti. Dünyada sadece 13 ülkede bu kapsamda kanun bulunduğunu belirten Prof. Dr. Bilir, bu ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu kaydetti. Yasa ile denetim mekanizmasının da işletilmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Bilir, ceza uygulamasının da önemini vurguladı. Prof. Dr. Bilir, kurallara uyulmaması halinde cezalandırmanın ilk seferde yapılmasının önemine işaret ederek, ilk seferde cezalandırma yapılmaması halinde kural ihlalinin tekrar edeceğini dile getirdi.
Kongrenin gerçekleştiği beş yıldızlı turistik tesiste de sigara konusunda kurallara uyulmadığını gözlediklerine işaret eden Prof. Dr. Nazmi Bilir, tatile gelen kişilerin kurallara uymaması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını söyledi. Prof. Dr. Bilir, “Turistik tesislere gelenler trafik kurallarına uyuyorlar. O zaman bu da kural. Bu da kanun hükmü. Bu da toplum yaşamını düzenliyor. İnsanların trafik kuralına uydukları gibi sigarayla ilgili kanunlara da uymaları gerekiyor. Kuralı ihlal ettiklerinde karşılık göreceklerini artık insanların bilmesi gerekiyor” dedi.
Türkiye’de sigaraya başlama yaşının 13 olduğunu belirten Prof. Dr. Bilir, ülkede 20 milyon kişinin sigara içtiğini bildirdi. “Yani yetişkin yaş grubunun üçte biri sigara içiyor” diyen Prof. Dr. Bilir, son yasal düzenlemelerin ise sigara içen kişi sayısını azalttığını vurguladı. Prof. Dr. Bilir, “2001 yılından bu yana Türkiye’de sigara kullanımı yüzde 11 oranında azaldı. Bunun, geçen yıl kabul edilen yeni kanundan sonra hız kazanacağını düşünüyoruz. Ancak hala dünyanın en çok sigara içilen 10 ülkesinden birisiyiz. 10′uncu ülke biziz. Başka alanlarda ilk 10′lara girmek kıvanç verici bir şey, ama sigara konusunda dereceye girmek övünülecek bir şey değil” diye konuştu.
Zararlı olduğunu bile bile…
Prof. Dr. Nazmi Bilir, insanların sigaranın zararlı olduğunu bildikleri halde içmeye devam ettiklerini anlattı. Sigarayı “Rus ruletine” benzeten Prof. Dr. Bilir, şunları söyledi:

“Rus ruletinde ölüm olasılığı 6′da 1′dir. Sigara ruletinde ölüm olasılığı ise 6′da 3′tür. Yani sigara içenlerin yarısı sigara kaynaklı hastalıklar yüzünden hayatını kaybeder. Bu demektir ki sigara ruleti, Rus ruletinden 3 kat daha tehlikelidir. Bu yüzden insanların sigara kullanmamaları konusunda bilgilendirilmeleri gerekiyor.”
Yapılan araştırmalarda sigara içenlere, “Sigarayı bırakmayı istiyor musunuz?” diye sorulduğunu da kaydeden Prof. Dr. Bilir, “Bu kişilere, (Sigarayı bırakmak istiyor musunuz?) diye soruyorsunuz, (Evet bırakmak istiyorum) diyorlar, ama kaç kişi bıraktı diye bakıyorsunuz, yüzde 5′i bırakıyor. Demek ki bu arada yüzde 75′lik bir hizmet açığı var. (Sigarayı bırakmak istiyorum) diyen insanlara bu hizmeti vermek lazım. Bunu yüzde 10′lara, 40′lara çıkarmak lazım” dedi.

Sigara içen bazı tiryakilerin, “Sigara içme özgürlüğümüz kısıtlanamaz” diyerek kendilerini savunduklarını da belirten Prof. Dr. Bilir, “İnsanın kendini öldürmesi özgürlük sayılamaz” diye konuştu.
Bir binanın çatısına çıkıp “Atlayacağım” diyen kişinin ikna edildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Bilir, aynı durumun sigara için de geçerli olduğunu, kişilerin sigarayla kendilerine zarar vermelerinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
Bir önceki Sünnet cinsel hastalıkları azaltıyor başlıklı konumuzda AIDS hastalığı, cinsel hastalıklar ve enfeksiyon riski hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.