->
Anne babaların çocuklarını sigaradan uzak tutması gerektiğini belirten uzmanlar, sigaranın en ucuz kitle imha silahı olduğu ve sigara içmeyi deneyen her dört çocuktan üçünün ileride bağımlı hale geldiği uyarısında bulunuyor. Füsun Yıldız, sigaranın en ucuz kitle imha silahı olduğunu ve sigara içmeyi deneyen her 4 çocuktan 3′ünün bağımlı olduğunu söyledi. Kampanya kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilimdalı Başkanı Prof. Dr.
Kocaeli Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmit Belediyesi ile sigara kullananları bağımlılıktan vazgeçirmek amacıyla, ‘Sen de bırakabilirsin’ sloganıyla ortak kampanya başlattı
‘Sen de bırakabilirsin’ kampanyasının Dolphin Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına Kocaeli Vali Vekili İdris Kurtkaya, Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, İzmit Belediye Başkanı Ak Parti’li Nevzat Doğan ile Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve birçok kişi katıldı.
Bugüne kadar sigara tiryakilerini bağımlılıktan kurtarabilmek için birçok etkinlik gerçekleştirilen Prof. Dr. Füsun Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmada, dünya genelinde sigaraya başlama yaşının 15′in altına indiğini, Türkiye’de de sigara yüzünden her yıl 100 bin kişinin öldüğünü söyledi.
Sigaranın en ucuz kitle imha silahı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yıldız, sigarayı en çok gelişmekte olan ülkelerin tükettiğini belirtti. Emniyet mensuplarının yüzde 55’inin sigara içme alışkanlığı bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Füsun Yıldız, sigarayı deneyen her 4 çocuktan 3′ünün de bağımlılık kazandığını söyledi.
Ayda 103 lira sigaraya gidiyor
Toplantıda bazı istatistikleri açıklayan Prof. Dr. Yıldız, Kocaeli’de 2 bin 700 tiryakiyle yapılan ankette, 35- 44 yaş arasındakilerin daha çok sigara kullandığının ortaya çıktığını belirtti.
Prof. Dr. Füsun Yıldız, “Bu tespitlere göre Kocaeli’de kadınların sigara kullanma oranı yüzde 21.8 iken erkeklerde ise bu oran yüzde 42.5’e çıkıyor. En fazla sigara içen grup lise mezunları olurken, 18- 24 yaş gurubu ise her ay 103 lirasını, bir işçi de ücretinin yüzde 6’sını sigaraya yatırıyor” diye konuştu.
Gelişmiş ülkeler pazarlıyor, gelişmekte olanlar tüketiyor
Konuşmasında anlamlı bir kampanyayı başlatmanın heyecanını yaşadığını belirten Kocaeli Vali Yardımcısı İdris Kurtkaya ise sigara piyasasında özelikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin pazar yeri olmasının üzücü olduğunu söyledi.
Sigarayı gelişmekte olan ülkelerin ürettiğini ifade eden Kurtkaya, “Sigara piyasasına baktığınızda maalesef gelişmiş ülkeler üretimi gerçekleştirirken, gelişmekte olan ülkeler de sigarayı tüketiyor. Bu kampanya çerçevesinde sigara içen sayısında ciddi bir düşüş olacağına inanıyorum” dedi.
Bir önceki Sıcak ve nemli havalarda kalbinize dikkat edin başlıklı konumuzda kalp krizi, kalp krizi riski ve kalp rahatsızlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.