->
Romatizmal hastalıklarda günümüzde çeşitli şekillerde husule gelmekte ve toplumun çoğunluğunu etkileyerek yaşattığı mütenevvi şikayetlerle yaşam kalitesini düşürmektedir.
Romatoloji bilim dalının ilgilenmiş olduğu romatizmal hastalıklar vücudun kas, kemik, eklem yapılarının birleşmiş olduğu bölgelerde ağrı ve hareket kısıtlılığı, kimi zaman şişkinlik ve şekil bozukluğu gibi şikayetlere neden olan sorunlardır.
Çok görülen romatizmal hastalıklar
Tek bir çeşit olmayan, pek çok farklı şikayet ve farklı bölgelerde husule gelen romatizmal hastalıklar arasında günümüzde en çok görülen romatizma çeşidi, romatoid artrit’dir. Romatizmal hastalıkları arasında en sık hangi sorunlara rastlanıyor, en sık görülen romatizmal hastalıklar başlığı altında sizlerle paylaştık. Dejeneratif hastalıklar grubunda olan osteoartrit problemi de romatoid artrit rahatsızlığından sonra en çok görülen romatizmal hastalıklar arasında yer almaktadır
Bağ dokusu ile alakalı sistemik lupus sritematozus, sjögren sendromu, skleroderma, mikst bağ doku hastalığı, dermatomiyozit, polimiyozit, ayrımlaşmamış bağ doku hastalığı, antifosfolipid sendromu gibi pek çok çeşitli romatizmal hastalıklarda günümüzde en sık rastlananlar arasındadır.
En çok korkulan behçet hastalığı, ailevi akdeniz ateşi, akut eklem romatizması, gut, metabolik hastalıklar grubunda olan osteoporoz, osteomalazi, paget hastalığı da en sık görülen romatizma hastalıkları oluyor ve her biri kendine özgü ciddi yakınmalar husule getiriyor. Tüm bunların yanı sıra damar iltihaplanmasından kaynaklı olarak ortaya çıkan takayasu arteriti, poliarteritis nodosa, mikroskopik polianjiit, churg strauss, wegener granülomatozu, dev hücreli (Temporal) arterit de en çok ortaya çıkan romatizmal hastalıklardır.
Bir önceki yazımız olan Hemodiyaliz nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: Akdeniz atesi ayaklarda kasinti yaparmi, mikst bag dokusu hastalığı baş ağrısı yaparmı, takayasu belirtileri morarma, temporal arterit hastalığı hangi tahlille anlaşılır
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.