->
Harvard Tıp Okulundan bilim adamlarınca yapılan ve Archives of Internal Medicine dergisinde yayınlanan araştırma, 1989-2003 yılları arasında 113 bin 130 kadının tıbbi takibine dayanılarak yapıldı.
Bilim adamları, bu düşük hormon seviyelerinin kanser riskini azaltıyor olabileceğini düşünüyorlardı, ancak bu olasılığı değerlendirdiklerinde, bunun pek de risk düşüklüğünün nedeni olmayacağı sonucuna vardılar.
Aşırı şişmanlarda tümörleri saptamanın daha zor olmasının bir olasılık olarak düşünülebileceğini belirten Michels, riskin düşük olmasının sebebini saptamak için başka araştırmaların yapılacağını söyledi. Bu dönemde 1398 meme kanseri tespit edildi.
Kilo boy oranına göre hesaplanan Vücut Kütle Endeksi (VKE) 30 ya da üzerinde olanların menopoz öncesi meme kanserine yakalanma riskinin normal kilodakilerden (VKEsi 20 – 22,4 olanlar) yüzde 19 daha az olduğu saptandı.
Birçok sağlık sorununun nedeni olan aşırı kiloların nasıl olup da kansere karşı koruma sağladığı tam olarak açıklanamıyor, ancak bilim adamları bazı spekülasyonlarda bulunabiliyorlar.
Araştırmayı yapan Harvard Tıp Okulundan Karin Michels, bazı araştırmacıların, bu kadınların aşırı şişmanlıktan dolayı yumurtlamalarında azalma olmasının kanser riskinin düşük olma nedenlerinden biri olabileceğini düşündüklerini söyledi.
Bazı obez kadınlarda adet dönemleri düzensiz, adet döngüleri uzun olabiliyor ve bu kadınlarda polikistik over sendromuna daha çok rastlanabiliyor. Aşırı şişman kadınların menopoz öncesi meme kanserine yakalanma riskinin daha düşük olduğu saptandı. Tüm bunlar yumurtlamada aksamalara ve dolayısıyla bazı hormonların seviyesinin azalmasına yol açıyor
Ancak bilim adamları, menopoz sonrasında obezlerde kanser riskinin yüksek olduğunu da hatırlattılar.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.