ŞİŞMANLIK SALGIN GİBİ

ŞİŞMANLIK SALGIN GİBİ
Dünya Sağlık Örgütü’nün mücadele edilmesi gereken en önemli sağlık problemleri arasında ilk sıraya koyduğu şişmanlık, kalp damar, diyabet, yüksek tansiyon gibi birçok sağlık probleminin de sebebi. Dünyada her 6 kişiden biri, Türkiye’de ise her 3 kadından ve her 5 erkekten biri şişman. Aşırı yemek yiyerek kusma ya da yemeyi reddetme gibi yeme bozuklukları da şişmanlıkla mücadele sırasında ortaya çıkan yeni problemler. Ancak şişmanlıkla mücadele için tavsiye edilen tedavi metodları, beklenmedik ve kalıcı meselelere de davetiye çıkartabiliyor.

Sayı hızla artıyor

Diyetler sayesinde kısa sürede fazla kilo vermeye çalışan kişiler verdikleri kiloları hızla geri alıyor, hatta önceki kilolarından daha fazlasına sahip oluyorlar
Araştırmalar son 10 yılda şişman insan sayısının hızla arttığını gösteriyor. Kalıtım, hormonal hastalıklar, yanlış beslenme alışkanlıkları, hareket azlığı ve psikolojik problemler şişmanlığın bilinen en önemli sebepleri arasında. Uzmanlara göre hekime başvurup şişmanlığın nedeni belirlenmeden popüler diyet reçeteleriyle zayıflamaya çalışılması genellikle başarısızlıkla sonuçlanıyor. Kısa sürede verilen kilolar, yine kısa sürede geri alınıyor. Bu da “aşırı yemek yiyip ardından kusma” ya da “yemek yemeyi reddetme” gibi hayatı bile tehdit edebilen bozuklukların artmasına yol açıyor. Kilo problemi olan kişiler genellikle meselelerinin kalıtımdan kaynaklandığını düşünüyor. Şişman bir çocukluk dönemi geçiren kişiler erişkinlik döneminde de aynı problemi yaşamaya devam ediyor.

Risk kiloyla orantılı

Beslenme konusundaki ön yargılar da kilo kontrolünü zorlaştırıyor. Bir hekime başvurup şişmanlığa yol açan problemin kaynağını öğrenen ve uzman kontrolünde diyet yapan kişiler başarıyla kilo verebiliyor. Kontrollü ve kişinin özelliklerine göre uygulanan diyetlerden genellikle olumlu sonuçlar alınıyor. Kilo vermenin estetik değil sağlık sorunu olduğunu hatırlatan uzmanlar normal kilolarına inen kişilerin kalp damar, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalık risklerinin de azaldığına dikkat çekiyor.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.