->
SİSTOSKOPİ
Sistoskop, bir uzman tarafından siyekten geçirilerek idrar kesesine sokulur. İnceleme oldukça zor olmasına karşın ağrısızdır ve hastanın genel anestezi ile uyuşturulmasına gerek kalmaz. Sistoskop vücuda sokulmadan önce aletin üzerine kayganlaştıncı bir madde sürülerek siyeğe daha rahat girmesi sağlanmalıdır.
Sistoskop metal bir borudan oluşur. Genellikle bükülmeyen tipleri kullanılırsa da, esnek tipleri de vardır
Aletin üzerinde bir ışık kaynağı ve görüntüyü büyütmeye yarayan bir mercek bulunur. Bu donanım idrar kesesinin iç duvarının ayrıntılı olarak incelenmesini sağlar. Alete eklenebilen çeşitli parçalar, inceleme sırasında küçük cerrahi girişimler ve biyopsi için parça alma gibi işlemlerin yapılabilmesini sağlar.
Sistoskopinin kullanım alanları çok çeşitlidir:
• Radyolojik incelemelerle belirlenemeyen durumlarda doğrudan idrar kesesinin incelenerek tanı konmasını sağlar.
• İdrarda kan bulunması (hematüri) durumunda kanamanın keseden mi (ülser, tümör, kanamalı kistler, idrar kesesi taşları), böbrek ya da idrar borusundan mı kaynaklandığım ayırt etmeyi sağlar. Kanama kesenin üstündeki bir yapıdan kaynaklanıyorsa idrar borularının kesenin içine açıldığı yerlerden kan aktığı gözlenebilir. Hematürisi olan hastada incelemenin yapılabilmesi için kanamanın çok şiddetli olmaması gerekir. Yoksa, kanamanın yarattığı bulanıklık net görmeyi engeller. Ayrıca kesenin içinde bol miktarda kan pıhtısı bulunması, çok sayıda taş olması, kesenin içindeki boşluğun büyük bir bölümünü kaplayan tümörlerin bulunması da görüş alanım daraltır.
İdrarda irin varsa (piyüri) ve enfeksiyon kaynağının yukarı idrar yollarında olduğu düşünülüyorsa, bunun araştırılması için de sîŞtoskopi uygulanır. İdrar borularının keseye açıldığı noktalardan irin aktığı gözlenebilir (hidronefroz [böbrek havuzunda idrar ve irin toplanması] ya da enfeksiyona neden olan taşlarda olduğu gibi).
• Kesenin içindeki tümör dokusu ya da lökoplaki (mukozanın kalınlaşması), bölgesel kızarıklık ya da kronik sistit gibi durumlarda biyopsi için parça almak amacıyla uygulanır.
• İdrar borularından birine ya da her İkisine sonda yerleştirilmesi gereken durumlarda uygulanır.
• Böbreğin toplayıcı sisteminin radyolojik olarak görüntülenmesini (piyelo-grafi) sağlar.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.