->
Şizofreni hastalığının görülme yaşı 15-25 arasıdır.
Türkiye’de 600 bin den fazla kişi şizofren hastalığının pençesindedir. Hastalık ne kadar erken yaşlarda ortaya çıkarsa, hayatı o kadar kötü etkiler. Şizofren için ne kadar araştırma yapılmış ve ne kadar çok tedavi yöntemleri uygulanmış olsa da, bilim adamlarının elinde kesin bilgiler henüz bulunmamaktadır. Hastalığın beyinden kaynaklandığı kesin; ancak beyini etkileyen nedenlerin kesin bir kanıtı yoktur
Çevre ile iletişimi zorlaştıran şizofreni belirli dönemlerde aktifleşip pasifleşebilmektedir. Beyindeki bir takım değişikliklerden meydana gelen bu hastalıkta ani saldırmalar gibi belirtiler bulunmamaktadır.
Şizofreni nedenleri tam olarak kanıtlanmamış olsa da, beyindeki hasarlardan meydana geldiği kesindir. Beyinde bulunan sinir hücreleri birbirleri ile bağlantılı şekilde oldukları için iletişim sağlanmaktadır. Bu bağlantıda meydana gelen sorunlar iletişim bozukluğuna neden olur. Sinir uçlarının salgılamış olduğu kimyasal maddelerden birisi olan dopaminin etkisi ile iletişimde bozukluk yaşanır ve kişi hayal görmeye başlar. Ayrıca kişinin konuşma ve davranışlarında da değişiklikler gözlenir. Kalıtsal faktörlerde şizofreni hastalığı nedenleri arasındadır. Kişinin aile geçmişinde var olan şizofren tehlike belirtisidir.
İyileşme ve şiddetlenme dönemleri diye ikiye ayrılan bu hastalığın her iki döneminde de farklı belirtiler görülür. Olmayan sesler duymak, şüpheci davranışlar sergilemek, halsizlik ve isteksizlik, duygu azalması, uyku problemlerinin yaşanması, cinsel istek artması, içki sigara gibi alışkanlıkların edinmesi, kendine karşı ilgisizlik ve önemsizlik, ani sinirlenme, alınganlık ve çevreden uzaklaşma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Şizofreni hastalığının tedavisi için bir takım ilaçlar kullanılır. Ayrıca şizofreni tedavisi içinde psikoterapiler de yer alır. Bu tedavi yöntemleri ne yazık ki hastalığı tam olarak yok etmez; ancak belirtileri engelleyerek kişinin sosyal çevreden uzaklaşmasını önler ve kişinin verimliliğini artırır. Atipik antisikotikler de son zamanlarda şizofren tedavisi için kullanılmaya başlanmıştır. Ama bu ilaçların yan etkileri tehlikeli yaratmaktadır. O yüzden hekim kontrolünde kullanılması gerekir.
Bir önceki yazımız olan Derealizasyon tedavisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: ani sinirlenmeler nelerdir, derealizasyon yeni, şizofren nedir nasıl tedavi edilir, şizofreni, şizofreni tedavisi ve kriz geldiginde yapilmasi gerekenler
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.