->
Şokta ilk yardım
Kravat, kemer, şapka gibi hastayı sıkıcı şeyler üzerinden çıkartılmalıdır. Vücudun herhangi bir bölgesinde kırılma ya da kesilme sonucu şiddetli kanama meydana geldiğinde kanın durdurulması için müdahale yapılmaz ya da yapılan müdahale yeterli olmaz ise şok gelişir. Hızlı ya da zayıf nabız atışları, bakışların anlamsız ve matlaşması, göz bebeklerin genişlemesi, derinin soluklaşması ve soğuması, bulantı ve kusma, aşırı terleme, şuur kaybı ve tansiyon düşmesi gibi belirtileri bulunan şokta ilk yardım hayat kurtarabilir.
Dolaşım sistemi tüm vücuda kan pompalamakla görevli olduğundan, husule gelen herhangi bir sorun karşısında dolaşım sistemi yeterli miktarda kan pompalayamazsa, hastada şok dediğimiz durum ortaya çıkmaktadır.
Şoka giren kişiye ilk yardım
Geniş ve derin yanıkların yol açtığı aşırı kan kaybı ya da aşırı kusma, ishal veya terleme gibi sıvı kayıplarına yol açan durumlar şok gelişmesinde rol oynayan faktörlerdir
Aynı zamanda hastanın kıyafetleri de biraz gevşetilmelidir. Hasta sırt üstü yatırılmalı ve ayakları kalp seviyesinden yükseğe kaldırılmalıdır. Kırık varsa desteklenmeli, kanama durdurulmaya çalışılmalı ve yaralara pansuman yapılmalıdır. Hastanın nabzı belirli aralıklarla kontrol edilmeli, solunumunun düzenliliği sağlanmalı ve hastaya kesinlikle bir şeyler yedirilmemeli ve içirilmemelidir.
Bir önceki yazımız olan Organ kopmasında ilk yardım nasıl yapılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: şoka giren kişiye ilk yardım, şoka girince ne yapılır, şok a girmek, şokda nasıl müdahale edilir, ŞOKA GİREN BEBEK
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.