->
Solaryumun kesinlikle tercih edilmemesi hatta yasaklanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, buna rağmen Türkiye’de solaryum cihazları ve bronzlaşmak isteyen kişi sayısının her geçen gün artığını belirtiyor.
Güzellik uğruna bu gerçeğin göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Server Serdaroğlu, “Solaryum cihazlarıyla kontrolsüz dozda verilen enerji tendeki hücre dokularının ölmesine neden oluyor. Bu kontrolsüz ışınlarla ten ne kadar koyulaşırsa kanser ve derinin yaşlanma ihtimali o kadar artıyor” dedi
Kış henüz bitmeden bronz bir tene sahip olmak isteyenler solaryuma koşuyor. Güzellik sevdasına düşen ve kış aylarında sunulan indirimli kampanyalardan faydalanmak isteyen gençler, solaryum merkezlerine akın ediyor. Uzmanlar ise cilt kanserine karşı uyarıyor.
Bilimsel olarak kanıtlandı
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Server Serdaroğlu, solaryum cihazlarını verdiği ultraviyole ışınlarının sınırlı dozda tedavi amaçlı kullanılabileceğini fazlasının ise birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirtti.
Yüksek dozda ultraviyole ışınlarının kansere ve deri yaşlanmasına neden olduğunu ifade eden Serdaroğlu, ” Artık bunun için ‘acaba?’ diye bir şey yok. Bu hastalıklara yol açtığı bilimsel olarak kanıtlandı” açıklamasında bulundu. “Teniniz koyulaştıkça kansere ve deri yaşlanmasına aday olmuş olursunuz” diyen Serdaroğlu, solaryum merkezlerinde kullanılan cihazlara değindi.
Verilen enerji kontrolsüz ve aşırı dozda
Serdaroğlu şunları söyledi:
“Cihazlardaki ultraviyole ışınları yüksek dozlarda kontrolsüz bir şekilde veriliyor. Yani verilen enerji ölçülemeyen enerji. Biz hastalara farklı cihazlarla ve belli dozlarda ayrı ayrı ultraviyole ışınları verirken solaryum cihazlarında A ve B ışınları çoğunlukla birlikte veriliyor. Böyle olunca toplamda verilen enerji saptanamıyor. Sonuç olarak bütün hücre veya dokular ciddi hasar görüyor. Hücre çekirdeği tahrip olur ve doğal olarak hücreler ölür. Ayrıca bağ dokusunda meydana gelen kırıklarla ciltte ciddi ölçüde yaşlanmaya sebep oluyor. Ayrıca açık tenli, kızıl saçlı ve açık renk gözlere sahip kişiler bu konuda önemli risk grubu olarak öne çıkıyor.”
Solaryum yasaklanmalı
Sigaradan sonra kansere yol açan ikinci neden olarak görülen solaryumu kesinlikle tavsiye etmeyen Serdaroğlu, “Hatta yasaklanmalı” dedi. Prof. Serdaroğlu, İngiltere’nin solaryumun yasaklanmasını öngören yeni bir yasa hazırlığı içinde olduğunu, bizim de konuyla ilgili ciddi kampanyalar başlatılması gerektiğine işaret etti.
15 dakikalık güneş yeterli
Serdaroğlu şunları söyledi: “Temelde güzellik anlayışımız değişmeli. Bunun için toplumun farklı bakışı gerekli. Yani beyazlığın daha güzel olduğunun düşünülmesi gerekiyor. Sanat dünyasının medyanın ilgi duyduğu kişiler de buna öncülük etmesi lazım.”
Serdaoğlu, kemik sağlığı için günde 15 dakikalık güneşin yeterli, fazlasının ise zararlı olduğuna dikkat çekti.
Bir önceki Yaşa göre cilt bakım önerileri başlıklı konumuzda cildi korumak, cilt bakımı ve cilt bakımı önerileri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: solaryumun zararları, solaryum zararları, solaryum zararlımı, solaryumun göze zararları, solaryum ms hastalığına etkisi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.