->
Karakter A’yı benzerlerinden ayıran en önemli özellik; uygulanan programların karakter analizi ve kişisel gelişim seminerleriyle başlayıp raporlanması, elde edilen sonuçların ise stil ve moda ile birleştirilmesi…
‘Bu nasıl oluyor?’ diyorsanız, anlatmaya başlayalım. Moda eğitimini Türkiye’de almaya başlayan Solaker, bu eğitime ABD’deki Parsons School of Design’da devam etmiş. Bir aylık geçmişi olan Karakter A, kişisel gelişim ve stil danışmanlığını birleştirmesi bakımından Türkiye’de bir ilk. Karakter A’nın kurucusu Rana Solaker, hem psikolog hem de stilist.
SERKAN KARA / ZAMAN CUMAERTESİ
Rana Solaker ve Berna Durmuş tarafından İstanbul’da açılan Karakter A, kişisel gelişim ve stil danışmanlığı alanlarında pek çok hizmet veriyor
Moda eğitiminin yanı sıra City University of New York’a bağlı Hunter College’da psikoloji üzerine lisans eğitimi gören Solaker, bu okuldan ‘yüksek onur (cum laude)’ derecesiyle mezun olmuş. Diğer kurucu Berna Durmuş ise Türkiye’de başladığı moda eğitimine, ABD’deki Fashion Institute of Technology’de imaj ve stil danışmanlığı eğitimi alarak devam etmiş. Akabinde, New York Berkeley College’da uluslararası işletme ve pazarlama lisansı yapmış. New York’ta dünyaca ünlü hazır giyim markaları ile çalışan Berna Durmuş, bu markalarda koleksiyon tanıtımı ve pazarlama, trend takibi ve marka sorumluluğu ile meşgul olmuş. Yıllarca, bu birikimlerini nasıl bir araya getireceklerini düşünen ikili, sonunda istediklerini yapabilmiş.
Stil analizi müşterilerin bütün bilgileri alınarak yapılıyor: Boyu, kilosu, saç rengi, ten rengi, göz rengi, gözünün içindeki akın tonu gibi… Karakter analizi iki türlü yapılıyor. Birincisi, saat başına yapılan bireysel normal terapi. İkincisiyse minimum 4, maksimum 8 kişinin katıldığı seminerler… Rana Solaker işin daha çok psikolojik boyutuyla ilgileniyor. Stil danışmanlığını ise Berna Durmuş yapıyor. Karakter analizi isteyen müşteri 3-4 seansa katılıyor. Müşteriye bu süre zarfında kendisi hakkında bilgi veriliyor: “Neleri giyip neleri giymemesi gerektiğini, şu rengi görünce hemen geçip şu rengi görünce orada kalması gerektiğini veya şu modellerin ona asla gitmeyeceğini moda bile olsa asla giymemesi gerektiğini veya onu giyerse şunla bunla dengelemesi gerektiğini konuşuyoruz.” diyen Berna Durmuş, konuşmanın ardından müşteriyle birlikte alışverişe çıktıklarını söylüyor. Alışveriş; müşterinin bütçesine, sevdiği markalara ve alışveriş yaptığı mekânlara göre değişebiliyor. Berna Durmuş, eğitimsiz stil danışmanlarını şu sözlerle eleştiriyor: “Müşterilerine diyorlar ki ‘Yaz aylarında şu moda, gidip onu almalısın!’ Bu yanlış! Böyle olamaz. Çünkü sen onun yaşam tarzını, nerede çalıştığını, ruh halini bilmiyorsun. Bunların hepsini öğrenip ona göre yönlendirmek lazım. İşte psikoloji ile stili birleştirmenin önemi burada ortaya çıkıyor.”
‘Önce ruhunuz ardından stiliniz!..’ diyen ikili, kişisel gelişim ve yaşam koçluğu gibi konuların Türkiye’de basite indirgenmesinden şikâyetçi. İnsanların bir-iki haftalık kurslar sonunda aldıkları belgelerle ‘ben yaşam koçuyum’ diyerek ortaya çıkmasına bir anlam veremediğini dile getiren Rana Solaker, “Bu iş bu kadar kolay değil. Ben dört sene ABD’de lisans eğitimi gördüm, yüksek dereceyle mezun oldum. Bu işi psikoloji eğitimi almış insanların yapması lazım.” diyor. Solaker ilginç de bir örnek veriyor: “Boğaziçi Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okumuş ve yaşam koçu olduğunu iddia eden bir bayan internet sitesinde şöyle yazmış: ‘Psikoloji ile ilgili kitaplar okudum.’ Bu iş bu kadar kolay mı? Yaşam koçluğunun Türkiye’de henüz yeterli bir düzenlemesi yok. Yaşam koçu olacak kişilerin psikoloji eğitimi alması lazım.”
ABD’de bir ünlüyü giydirmenin reklamının yapılamayacağını söyleyen Rana Solaker, Türkiye’de tam aksi bir durumun söz konusu olduğunu söylüyor. Stil danışmanlarının eğitimsiz oldukları için böyle ucuz reklamlar yaptıklarını dile getiren ikili, “Bizim bunu söylememek gibi bir politikamız var. Nasıl ben (Rana Solaker) seansıma gelen insanın psikolojik rahatsızlıklarını kimseye söylemeyeceksem, Berna da giydirdiği ünlüleri veya kişileri söylemeyecektir, bize bu öğretildi!” diyor.
“Karakter A’nın kişisel gelişim, yaratıcı imgeleme, stres yönetimi, karakter haritası, hedef yönetimi, kişiye özel stil, stil seminerleri, gardırop detoksu, erkekler için stil, makeover paketi, stil analizi, renk analizi, kişiye özel alışveriş, makyaj ve saç, fotoğraf çekimi gibi hizmetlerini duyanlar lüks bir yer olduğumuzu zannedebilirler.” diyen Rana Solaker şöyle devam ediyor: “Karakter A lüks bir yer mi? Hayır, değil. Bizim belli bir hedef kitlemiz yok. Buraya, alışveriş için 200 dolar ayıran biri de gelebilir, 100 bin dolar harcayacak biri de…” www.karaktera.com
——————————————————————————–
İşadamları artık alışverişe gitmeyecek!
“Alışveriş danışmanlığı hizmetimiz var. Diyelim ki meşgul bir işadamı ya da kadınısınız -bu ABD’de de çok yaygındır-, bize diyorsunuz ki, bugün önemli bir açılışa gideceğim. Biz size uygun kıyafetler alıyoruz. Böylece o kişilerin alışverişe gitmelerine bile gerek kalmıyor. Kıyafetlerin uygunluğunu yine yaptığımız stil analizleri, karakter analizleri sonucu belirliyoruz.”
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.