->
Stres çağımızın en büyük hastalıkları arasında yer almaktadır. Bir sonraki hafta gireceğiniz sürücülük sınavı ya da pek iyi anlaşamadığınız bir yakınınızın yapacağı ziyaret; ev değiştirme ya da evlenme konusunda yapmak zorunda kaldığınız seçimler; görünürde işle bağlantılı olmayan baskılar ya da aile içindeki bir ölümle baş etme çabasının yol açtığı, engellenemeyen bir sıkıntı olabilir bu.
Strese yol açan nedir?
Sizi geren, kızdıran, hayal kırıklığına uğratan ya da mutsuz kılan her şey. Bazen sınavlar, bazen ailevi problemler bazense iş ortamının verdiği stresle boğuşmaktayız. Stres’i yenmeniz artık mümkün arkadaşlarım, nasıl diyorsanız bu yazımızdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz
Bazılarını strese sokan etmenler, başkaları için heyecan verici olabilir. Öyle görünüyor ki, fiziksel zorluklarla karşılaşmak otomobil yarışçılarının ve dağcıların gücüne güç katıyor. Bazıları kötü bir havada denize açılma ve cankurtaran ekibinde yer almanın yarattığı heyecandan zevk alırken, diğerleri yüksek binalarda ve çatılarda çalışmayı seçiyor. Yani, birisi için stes yaratan, diğeri için mutluluk kaynağı olabiliyor.
Gerçekten de, belli ölçülerde stres bizim için yararlıdır. Bir zorlukla yüz yüze gelmemiz gerektiğinde ya da istemediğimiz bir işi yapmak zorunda kaldığımızda, genellikle belirlediğimiz hedeflere ulaştığımızı fark ederiz. Bu da kendimizi çok daha iyi hissetmemizi sağlar. Zorluklarla karşılaşmak ve bunların üstesinden gelmek bizi can sıkıntısından kurtarır. Aslında, birçok kişi yaşamlarının alışılmış sıkıcı döngüsünü kırmak için kasıtlı olarak hafif stresler yaratır.
Ancak, çok fazla stres sağlığımızı ve mutluluğumuzu etkiler, mesleğimize ve sosyal yaşantımıza zarar verir. Yinelenen, süreklilik kazanan ağır stresin moral bozucu, direnç kırıcı bir etkisi vardır ve bu da, strese yol açan etmenler konusunda herhangi bir şey yapmayı zorlaştırır.
Karakterimiz, kişisel zaaflarımız ya da hastalıklarımız baskıya nasıl yanıt vereceğimizi belirler. Ev ve iş ilişkilerimizdeki zorluklara ve para, iş ve evle ilgili pratik sorunlara vereceğimiz tepkileri yönlendiren de bunlardır.
UYUM SORUNU
Büyüyüp olgunlaştıkça günlük yaşamda nelerle karşılaşabileceğimizi ve bizi üzen sorunlar konusunda neler yapabileceğimizi daha iyi biliriz. Beklenmeyen durumlarla daha kolay başa çıkabilir, anlamak ve üstesinden gelmek için tutum ve davranışlarımızı ayarlamayı öğreniriz. Genellikle bu açıkça görülmez ve ‘stresle başa çıktığımızın’ pek farkında olmayız.
Ancak evlilik, doğum ya da bir yakınımızın ölümü gibi çok önemli olaylar gerçekleştiğinde, tepkilerimizi ve stresle nasıl baş ettiğimizi çok daha açık görürüz.
Stresle başarılı bir biçimde yaşamak için yaşamımızdaki stres kaynaklarını, bunlara karşı bedensel ve duygusal yanıtlarımızın mantıklı ve yararlı mı, yoksa kontrol sağlamamızı ve stresle baş etmemizi engelleyici mi olduğunu düşünmek için daha fazla zaman harcamalıyız.
Çalışmalar stresle baş etme yetisinin doğuştan geldiğini göstermekle birlikte, bu aynı zamanda eğitim, yetişme ve alışkanlıkla da ilgilidir.
Sağlık ve Güvenlik Dairesi’nin yaptığı bir tarama, yarım milyon Britanyalı’nın iş stresine bağlı hastalıklara tutulduğunu göstermektedir ve olasılıkla bu rakam gerçeğin altındadır.
STRESİN ÜSTESİNDEN GELMEK
Yaşamınızdaki stresin üstesinden gelebileceğinize inanmak için her türlü neden vardır. Stresi azaltmak ve üstesinden gelmek için kullanılabilecek birkaç basit ve etkili yöntem vardır ve çoğu vakada, bu kendi kendine yardım yolları çok başarılı olmaktadır.
Hemen hemen herkes bazı stres biçimlerine maruz kalmakla birlikte, sadece çok az kişide bir uzmanın yardımını gerektirecek bedensel ya da duygusal bir hastalık gelişir.
Bir önceki yazımız olan Çocuklukta yaşanan taciz beyni değiştiriyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: stresle nasıl baş edebilirsiniz, stresle nasıl başedebiliriz
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.