->
Bu durumda ise, yüzmeyi bilmeyen, boğulmalarda ilk yardım konusunda bilgili kişilerin müdahale etmesi, boğulma geçiren bireyin hayatını kurtarabilir. Havuzda ya da denizde çırpınmakta olan kişilere müdahale etmek için, kesinlikle yüzme anında boğulmada ilk müdahale nasıl yapılmalı bilmek gerekir. Ancak yüzme bilmeyenler ya da yüzme bilmesine rağmen ayağa kramp girmesi gibi yüzmeyi etkileyecek bazı olumsuzluklar husule geldiği zaman, kişi boğulma tehlikesi ile karşılaşabiliyor. Peki boğulmada ilk yardım nasıl yapılır?
Boğulmalarda ilk yardım
Boğulma tehlikesi içinde olan bireye ilk olarak can yeleği, can simidi ya da suda batmayı önleyecek bu tür nesneler uzatılmalı, eğer yoksa sopa veya kayık küreği gibi araçlarla da yardım edilebilir.
Yaz ayları geldiği zaman hemen hepimiz ilk fırsatta sıcaklardan bunaldığımız için havuzun ya da denizin serin sularına kendimizi bırakır, birkaç saat olsa da serinlemenin keyfini çıkarttırır
Aksi durumda yardıma koşan kişilerinde hayati tehlikesi söz konusu olur.
Sahile, tekneye ya da havuz kenarına çıkartılan kazazedenin soluk yolunun açık olup olmadığı, düzenli solunum yapıp yapmadığı ve kalp atışları kontrol edilmeli, takma dişler veya yabancı cisimler anında çıkartılmalı, kazazedenin başı iyice arkaya doğru yatırılmalıdır. Ardından kazazedenin alt çenesi iki elle kavranıp geriye doğru çekilmelidir.
Kazazedenin eğer solunumu durmuş ise, ilk yardıma koşan bir kişi bir elini kazazedenin alnına, diğer elin işaret ve baş parmakları burnu kapatacak şekilde yerleştirmeli ve suni solunuma başlamalıdır. Bu esnada kazazedenin ağzı açık tutulmalı ve suni solunum 2 kere tekrarlandıktan sonra, göğüs kafesine bastırılarak kalp masajına başlanmalıdır. Suda boğulmalarda ilk yardım uygulanırken ambulans çağırmayı unutmamalıyız.
Bir önceki yazımız olan Akrep sokmalarında ilk yardım başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: tatlı suda bogulma ile tuzlu suda bogulmanın karşılstrlması
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.