->
Ancak aynı başarıyı tüketim rakamlarında yakalayamıyor. Hâlbuki beslenme ve sağlık uzmanları, süt ve süt ürünlerinin her öğünde almamız gereken dört temel besin grubundan biri olduğunu vurguluyor.
Ülkemiz 12,5 milyon ton süt üretimi ile dünya 15.si.
Beslenme uzmanları, Türkiye’nin süt üretiminde dünya sıralamasında 15. sırada yer almasına rağmen, yıllık kişi başına 26 litre süt tüketim miktarıyla alt sıralarda yer aldığını belirtiyor
Uzmanlar; günde 2 bardak süt içmenin, özellikle okul çağındaki çocuklarımızın sağlığına ve başarılarına katkısının yanı sıra başka faydalarına da dikkat çekiyorlar. Özellikle çocukluk ve gençlik dönemindeki süt tüketimi; sadece büyüme için değil, genetik sınırlar içinde kemik kütlesinin en yüksek düzeye çıkması, yaşlılıkta kemik kayıplarının en aza indirilerek kemik sağlığını koruması için de yararlı.
Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı; besleyici değeri ile insan beslenmesinde anne sütünden sonra gelen sağlıklı sütün, ne yazık ki ülkemizde yeterli miktarda tüketilmediği konusunda kamuoyunu uyarıyor.
Çallı, “Okul Sütü Projesi”ni başarıyla hayata geçirdiklerini ve bu sayede 4 pilot ilde 4 bine yakın öğrenciye süt içme alışkanlığı kazandırdıklarını söyledi.
Sütün faydaları saymakla bitmez
Süt ve peynir, hayvansal protein yönünden, et ye balık kadar değerlidir. Sütte ayrıca A ve B(2) vitaminleri, demir, bakır ve kalsiyum gibi madensel tuzlar da bulunur. A vitamini gözün korunmasını ve iyi çalışmasını sağlar, retina tabakasını güçlendirir.
B(2) vitamini ise sinir sistemini düzene sokar. Solunum sisteminin çalışmasına yardımcı olur.
Sütün asıl önemi, sanıldığı gibi, protein içermesinden doğmaz. Protein yönünden 50 gram et 250 gram süte denktir.
Süte önemini kazandıran yapısında bulunan kalsiyumdur. Kemiklerin büyümesi için çok gerekli bir eleman olan kalsiyum sütte bol miktarda bulunur. Bu nedenle çocuklara, yetişme çağında olanlara bol bol süt içmeleri gerekir.
Bir önceki Omega balık yağlarının yararları başlıklı konumuzda Beslenme, beslenme tarzı ve hamilelikte balık yağı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.