->
Ancak temizlikte aşırıya kaçmak da, birtakım sorunlarla karşılaşılmasına yol açabiliyor. Uzmanlar, suya ve sabuna gereğinden fazla dokunmanın kuruluktan egzamaya kadar çeşitli cilt hastalıklarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Günlük yaşantımızda, hem sosyal ilişkiler hem de sağlık açısından en önemli detayların başında hijyen geliyor. Havaların iyice ısınmaya başladığı bahar günlerinde hem çeşitli alerjilerden korunmak hem de terleme gibi sorunlara maruz kalmamak için yüzümüzün ve vücudumuzun hijyenine büyük özen göstermemiz gerekiyor.
Terleten sıcakların bastırması insanları çok sık duş almaya yöneltiyor
Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Bayazıt, tepeden tırnağa hijyenle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı:
Yüzümüzü hangi sıklıkta yıkamalıyız?
Yüz yıkama ihtiyacı kişinin yaşam şekline ve yaşına bağlı olarak değişir, örneğin bebekler için böyle bir ihtiyaç yoktur. Oyun çağı çocuklarında, yüz günde birkaç kez yıkanabilir. Erişkinlerin ise eğer çok kirli ortamlarda bulunmuyorlarsa, yüzlerini günde iki kez yıkamaları yeterli olacaktır.
Sabununuzu kimseyle paylaşmayın
Yüzümüzü yıkarken ne tür ürünler kullanmamızı öneriyorsunuz?
Sıvı sabunlar ve jeller, hijyen açısından iyi bir çözümdür ancak içerdikleri aktif sa bun miktarının çok olduğu durumlarda fazla yıkama tahrişle sonuçlanabilir. Bunun yerine, özellikle kadınların yüz temizliğinde lipid (yağ) içermeyen temizleyici losyonları kullanmaları gerekir. Bu tür ürünler, ciltte nemlendirici bir etki bırakır ve makyaj temizliği için de kullanılabilir. Nemlendirici mineral ve asit içeren sıvı temizleyiciler de tercih edilebilir. Genel olarak cildi çok kuru ve hassas olan kişilerin temizleyici losyon, yağlı cilde sahip olanların kurutucu jel, karma cilde sahip olanların ise nemlendiricili bir losyonla cilt temizliği yapmaları önerilebilir.
Sabunla yıkanabilir miyiz?
Geleneksel olarak kullanılan kalıp sabunlar hem hijyenik açıdan hem de alkali olmaları nedeniyle tercih edilmemelidir. Bu sabunların birçok kişi tarafından ortaklaşa kullanılması, çeşitli mikropların kişiden kişiye bulaşmasına yol açabilir. Ancak bazı kalıp sabunlar özel nemlendirici içerir ya da PH oranları nötr olarak ayarlanmıştır, örneğin; büyük kozmetik markalarının ürettiği özel ürünler böyledir. Bunlar, tek kişi tarafından kullanılabilir. Ayrıca cildin yağını alıp kurutucu etki gösteren ürünler de, sadece cildi çok yağlı olan kişiler tarafından tercih edilmelidir.
Çok yıkanmak cildinizi kurutabilir
Hangi sıklıkta duş almamız gerekiyor?
Bu sorunun yanıtı, çalışma ve yaşama şartlarımıza göre değişiklik gösterir. Alışkanlıklar da çok önemli bir faktördür. Belirli bir standardı yoktur. Şahsi fikrim; her gün temizlenilmesi gerektiği yönünde. Ancak tıbben belirlenmiş bir sayı yoktur.
Duş ve banyo sırasında hangi ürünlerden faydalanmalı, hangilerinden kaçınmalıyız?
Sıvı sabunlar ve jeller, duş ve banyo için en kullanışlı ve faydalı ürünler arasında yer almaktadır.
Çok fazla duş alır veya banyo yaparsak, hangi sağlık veya estetik sorunlarıyla karşılaşabiliriz?
Aşırı derecede yıkanmanın en doğal sonucu, özellikle kışın oluşan aşırı cilt kuruluğudur. Bu nedenle, her banyo sonrasında özellikle bacakları ve bel bölgesini nemlendirici kremlerle beslemek gerekir. Yüzü gereğinden fazla yıkamanın sonucunda ise, cildin yağ yani lipid tabakasında aşırı azalma oluşabilir. Bunun doğal bir uzantısı olarak da ciltte kuruluk ve bunu takiben de egzama gelişebilir.
Bir önceki Güneş lekelerini ihmal etmeyin başlıklı konumuzda bronzlaşma, cilt güzelliği ve Cilt Sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: egzama zararları, egzamali yuz hangi suyla yikanmali, egzamanın zararları, ekzamanın tehlikeleri nedir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.