->
Biological Psychiatry dergisinde yayımlanan araştırma yazısına göre beyindeki değişimler, bu tür deneyimler yaşayan çocukların niçin ömür boyu psişik hastalıklara daha kolay yakalandıklarını açıklıyor.
Çocukluk döneminde yaşanan şiddet deneyimi ve taciz beyni uzun vadede değiştiriyor. Alman bilim insanları bu kalıcı izleri manyetik rezonans tomografisiyle saptadı.
Bu izler on yıl sonra bile izlenebilmekte. Taciz beyinde kalıcı izler bırakıyor
Nitekim çocukluklarında şiddet gören ve ihmal edilen yetişkinlerin depresyon veya korku bozukluğu gibi psişik hastalıklara yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Münster Üniversitesi’ne bağlı Otto-Creutzfeldt Bilişsel ve Davranış Sinirbilimleri Merkezi bilim insanları şimdi şiddet ve taciz deneyimlerinin uzun vadeli etkilerini manyetik rezonans (MRT) tomografisiyle incelediler.
Buna göre şiddet deneyimi yaşayan ve ihmal edilen insanların örneğin öğrenme ve bellek yetisi için önemli olan hipokampüs veya duyguların ayarlanmasından sorumlu alın lopu gibi önemli beyin yapıları daha küçük. Yaşanan kötü deneyimler arttıkça söz konusu beyin bölgeleri de o denli küçülmekte diyor bilim insanları. Ayrıca şiddet gören kişilerin, beynin korku/endişe ağındaki ana yapı olan beyin bademciğinde (amigdala) de aşırı etkinlik görülmüş.
Çocukluk döneminde tacize uğrayan kişilerin beyinlerindeki değişimler, depresyon gibi hastalıklara sahip insanların beyindekilere çok benziyor. Bilim insanları bu yüzden bu tür değişimlerin, çocukluk dönemindeki kötü deneyimlere uzandığını düşünüyor.
CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ
REEM Nöropsikiyatri
Tel : 0212 281 91 91
0212 417 88 88
Adres : Levent Cad. Altzeren Sok. No:19 1.Levent / Beşiktaş
E-Mail : info@emg-eeg.com
Web : http://www.emg-eeg.com
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.