->
Buğday, yulaf, mısır, pirinç, insan beslenmesinde oldukça sık kullanılan tahıllardandır. Tahılın “endosperm” denilen bölümü bir enerji deposu gibidir. Tahıl tanesi diğer canlılarda olduğu gibi hücrelerden oluşmaktadır Tahıl tanesinin dış yüzünü kaplayan kabuk öğütme sırasında “kepek” olarak atılır.
TAHILLAR: Tahıl, çayır bitkisi familyasına ait bir grubun tohumlarına verilen addır. Kepek “selüloz”, “hemi selüloz” ve “lignin” yönünden zengindir, Ancaktahıllar, bu maddelerden daha önemli olan, “proteinler”, “madenler” ve “vitaminler”den de zengindir
Tahılın çimlenmesini sağlayan embriyon adlı bölümü enerji sağlar. Endosperm genellikle nişasta tanecikleri ve sitoplazmadan oluşmaktadır. Tahılın “embriyon” (çekirdek) bölümü yeni bitki oluşmasını sağlayan çimlenme bölümüdür. Çeşitli tahılların taşıdıkları besin değeri birbirinden farklı olmaktadır. Tahıllar içinde, protein bakımından en değerli olanı pirinç olmaktadır. En değersiz olanı mısırdır. Tahıllarda A, C ve B12 vitamini yoktur. Diğer D vitaminleri, genellikle kabuk (kepek) ve embriyon (çekirdek) bölümünde bulunmaktadır. Ülkemizde halkın çoğunluğunda, günlük enerji ve protein gereksiniminin % 80 kadarı tahıllardan karşılanmaktadır.
Aşağıdaki tabloda çeşitli tahılların içerdikleri maddeler % olarak verilmektedir.
Protein Karbonhidrat Madenler Su Posa Mısır 10 73 1,3 14 2
Buğday 14 75 1,7 13 2,3
Pirinç 8 75 1,3 13 1
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.