->
İşin sırrı, kendi özel sorunlarınıza karşı, size özel terapi çözümünü bulmakta yatıyor. Panik ataktan sindirim sorununa, sırt ağrısından aşırı yorgunluğa kadar birçok fiziki rahatsızlık karşısında insan vücudu ister istemez stresle yükleniyor. Aroma terapi, masaj, yoga, meditasyon, refleksoloji ya da hidroterapi… Her biri ayrı sorunlar karşısında imdadınıza yetişerek, stres düzeyinizi en aza indirecek yöntemler. Ya da zihinsel yorgunluklar fiziki reaksiyonlara yol açıyor.
AROMATERAPİ
Bitkilerden elde edilen yağlar; stres, depresyon, uykusuzluk, sindirim bozukluğu gibi sorunlarla başa çıkabilmek açısından bire bir.
Gün boyu yaşadığımız stresi üzerimizden atmanın birçok yolu var
Aromaterapi, ayrıca cilt bozuklukları, egzama, soğuk algınlığı, grip, yanıklar ve selülite karşı da uygulanabiliyor. Bir aromaterapisti ziyaret ettiğiniz zaman önce kısa bir muayeneden geçiyorsunuz. Bu arada beslenme düzeniniz, diyet programınız, yaptığınız egzersizler ve genel sağlığınız üzerine detaylı bilgi veriyorsunuz. Bu bilgiler doğrultusunda aromaterapist sizin için en uygun bitki yağını seçiyor. Masaj eşliğinde bedene uygulanan yağ, enerjinizi artırırken sizi rahatlatarak sakinleştiriyor. Kasların gerginliğini azaltıp, lenf sistemini harekete geçirerek, dolaşımı kolaylaştırıyor. Aromaterapiyi evinizde kendiniz bile uygulayabiliyorsunuz. Küveti sıcak suyla doldurup, içine bir küçük kapak aromalı bitki yağı ilave ederek kendinize mükemmel bir banyo hazırlayabilirsiniz. Buharı içinize çekmek, sizi ayrıca dinlendirecek, günün yorgunluğunu üzerinizden kolayca atmanızı sağlayacaktır.
YOGA
Birçok insanın güvenle uyguladığı yoga, bedeni ve beyni aynı anda çalıştıran en ideal antrenman. Zihin, fizik ve ruh yapınızı dengelemek, hormonal dengesizlikleri, panik atakları, stresi ve sindirim sorunlarını önlemek açısından en kolay sonuç veren yöntem. Yeni başlayanların katıldığı sınıfta yoga eğitimi, genellikle rahatlama tekniklerinin öğretildiği derslerle başlıyor. İkinci etapta ise vücudun farklı bölümlerini çalıştıran değişik duruş şekilleri öğretiliyor. Nefes alıp verme ve esneme teknikleri ise bir sonraki aşama. Ardından bedeni rahatlatarak enerji depolayan en son ve en uzun bölüme geçiliyor. Bu dopdolu yoga programı yaklaşık bir saat sürüyor ve yemekten en az iki saat sonra uygulanabiliyor. İdeal olanı her gün yoga yapmak, ama eğer vakit darlığından şikâyetçiyseniz, zaman buldukça öğrendiğiniz hareketleri, hafiften ağıra doğru bir tempoyla uygulayabilirsiniz. Piyasada bulunan video kasetlerden satın alarak evde bile yoga yapabilirsiniz. Ama yine de, en az bir-iki seanslığına bir sınıfa yazılıp, hoca eşliğinde yoga yapmanızda fayda var. Bu arada kıyafet konusunda serbestsiniz. Kendinizi rahat hissettiğiniz her şeyi giyebilirsiniz. Üzerinize ince bir şeyler almayı ve yanınızda bir çift çorap götürmeyi unutmayın. Finale doğru vücut ısınız aniden düşünce üşüyeceğiniz için bunlara ihtiyacınız olabilir.
MASAJ
İyi bir masaj sizi fiziksel olduğu kadar zihinsel olarak da rahatlatır. Kaslar gevşer, tendonlar esner. Kan dolaşımı hızlanır ve toksinler vücuttan kolayca atılır. Masaj, ayrıca stresi giderir; sürekli masa başında oturarak çalışan kişilerde görülen baş, sırt, boyun ağrıları ve tutulmalara karşı da iyi bir tedavi biçimidir. Yorucu iş tempolarına, bitkinlik, baskı ve gerginliğe karşı birebirdir. Evde kendi kendinize masaj yapabilirsiniz. Nasıl mı? Uzanın, gözlerinizi kapatın. Sıcak suyla yıkadığınız temiz ellerinizin, parmak uçlarıyla yavaşça şakaklarınıza ve gözlerinizin çevresine hafif basınç uygulayarak masaj yapın. 15 dakika içerisinde baş ağrınızın geçtiğini hissedecek ve günün stresini üzerinizden atıp rahatlayacaksınız. Dilerseniz bebek yağı yada bitki yağlarıyla da masaj yapabilirsiniz.
REFLEKSOLOJİ
Vücudun bütün organları ayaktaki belirli noktalara basınç uygulanarak ya da ayak masajı yaparak rahatlatılabilir. Ayaklar vücudun en hassas bölgesidir; özellikle hormonal problemler, bu yöntemle giderilebilir. Ayrıca alerji, yüksek tansiyon, arterit ve sindirim sorunları için de tavsiye edilebilir.
ALEXANDER TEKNİĞİ
Bu metod, düşünce gücünü beden gücüyle birleştirme esasına dayanır. Dersler, konusunda uzman bir öğretmen eşliğinde yapılıyor. Anksiyete, solunum düzensizliği, sırt ve boyun ağrılarına kesin çözüm olarak önerilen Alexander Tekniği, aynı zamanda dengeyi sağlıyor ve refleksleri ayarlıyor. Yürüyüş, oturma, kıvrılarak yere eğilme, yukarı doğru yükselme tekniklerinden oluşan metod, günlük hayattaki basit aktivitelerimize benzese de uygulanan yöntemlere eklenen spor ruhu sizi dinlendiriyor. Günde 30 ila 45 dakika boyunca uygulanan metod, yeni başlayanlar için haftada iki yada üç kez tavsiye ediliyor.
MEDİTASYON
Meditasyon, günün sakin bir anında evde kendi başınıza uygulayabileceğiniz bir rahatlama yöntemi. Bedeni ve zihni dinlendirmek, stresten arınmak için en ideal metod. En popüler meditasyon yöntemi rahat edeceğiniz bir yere oturup düşüncenizi tek bir noktada toplayarak rahatlamak ve bilincinizi keşfetmektir. Bulunduğunuz ortamın loş bir ortam olması, yakacağınız birkaç mum sizi daha da gevşetecek ve sakinleştirecektir. Gözlerinizi kapatarak mükemmel bir sahili ya da masmavi bir denizi düşünebilirsiniz. Hoşunuza giden basit bir kelime seçip bunu içinizden tekrarlayarak ya da sevdiğiniz bir şarkının melodisini düşünerek de meditasyon yapabilirsiniz. Meditasyon haftada en az üç kere uygulanmalı ama tavsiye edilen sıklık, her gün belli bir süreyi meditasyona ayırmak. Günde birkaç dakika bile yeterli olabilir.
HİDROTERAPİ
Suyun gücüne dayanan yöntem, sağlık için en ideal metod. Su, vücudu toksinlerden arındırırken aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Suda yapılan egzersizler, çok daha etkili oluyor. Sauna, buhar banyosu, kaplıca, hamam, talassoterapi ve deniz suyu, birçok derde deva oluyor. Özellikle Türk hamamında, buharla açılan gözeneklere yapılan keseyle, beden, canlı ve sıkı bir forma kavuşuyor. Arterit, kırık ve eklem ağrılarında çözüm olarak hidroterapi gösteriliyor. Suyun insan ruhu üzerinde, sakinleştirici ve stres giderici bir etkisi de var.
Bir önceki yazımız olan Kalbiniz kırılmasın! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.