->
Hüseyin İka, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılan cihaz ve KETEM’in çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesine bağlı Kanser Erken Tanı Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) meme kanserinin teşhisi için “thermografi” cihazı kullanılıyor. Yüzeysel dokulardaki ısı artışlarını gösteren “thermografi” cihazı meme kanserinin erken tanısında önemli rol oynuyor
İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. İka, Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi olarak 2006 yılında Erken Tanı Tarama ve Eğitim Merkezi olarak hizmete başladıklarını anımsatarak, “Bu merkezimize 2010 yılının Ocak ayında yeni bir fiziki alan sağladık.
Başhekim Dr
Bu fiziki alanda da yaklaşık 5 aydan beri thermografi cihazı dediğimiz bir cihazla hastalarımıza hizmet vermekteyiz” dedi.
Momografi ile birlikte kullanılıyor
Thermografi cihazının özelliğinin vücuttaki yüzeysel dokulardaki ısı artışlarını gösterdiğini ifade eden İka, “Bizim tarama alanlarımızdan bir tanesi de meme kanserleridir. Meme kanserlerinde ısı artışlarını belgeleyen cihazın erken tanıda önemli bir yeri var. Bu cihazın Türkiye’deki ilk KETEM uygulamasının birimimizde olduğunu söyleyebilirim. Thermografi ve mamografi cihazıyla birlikte yaptığımız çekimlerde uyumlu görüntüler almaktayız” diye konuştu.
Hasta radyasyona maruz kalmıyor
İka, thermografi cihazının vücuda hiç bir şekilde yan etkisinin olmadığını belirtti ve hastanın radyasyona maruz kalmadığını söyledi. İka, Bolu’da KETEM birimine başvuran hasta sayısının bin 800 civarında olduğunu ancak Bolu’daki 65 bin kadın hastanın hedefleri olduğunu ifade etti.
İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kanser Erken Tanı Merkezi’nde görev yapan Dr. Dilek Çürük de thermografi cihazında çekim yapılacak hastanın vücut ısısının düşmesinin ardından çekimlerin yapılacağı özel alana alındığını kaydederek, “Çekim yapılan alanda, ısıya etki edilmemesi için radyatörler kapatılıyor, çay, kahve gibi sıcak içecekler içilmiyor. Kullanmış olduğumuz cihaz, çok hassas ve ince ayarlı. Thermografi cihazı, meme kanserinin yanı sıra 160 civarında hastalığa tanı konulmasında yardımcı oluyor. Ancak biz KETEM’de sadece meme kanseri tanısı konusunda çalışma yapıyoruz” dedi.
Bir önceki Kanser virüsü evlilik dışı ilişkiyle yayılıyor başlıklı konumuzda cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahim ağzı kanseri ve smear testi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.