->
Türkiye nin tıbbi ve aromatik bitki varlığında dünyada beşinci sırada olduğunu söyleyen Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB) Başkanı Ecz. İthal edilen ürünlerin başında nane yağı, portakal ve limon yağı gibi çarpıcı örnekler bulunuyor. Eczacılar bu alana sahip çıkmalı dedi.
Ülkemiz, hem tıbbi ve aromatik bitki varlığı açısından, hem de meyve üretiminde dünyada beşinci sırada yer alıyor ve çok büyük bir potansiyele sahip. Ancak bu potansiyel değerlendirilmediği gibi bu potansiyel kullanılarak ülkemizde üretebilecek birçok ürünü de ithal ediyoruz ve milyonlarca dolar ödüyoruz. Abdullah Özyiğit, Tıbbi bitki eğitimini sadece eczacılar alıyor
Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB) Başkanı Ecz. Abdullah Özyiğit, ülkemizde yetişen endemik bitkilerin çoğunun, doğadan kontrolsüz bir şekilde toplanarak kurutulup drog (ham madde) olarak ihraç edildiğini söyledi. Ecz. Özyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzde yapay kimyasallara karşı gerçek bir mücadele başladı. Tıbbi ve aromatik bitkiler açısından gen merkezi, çekirdekli meyveler açısından da dünyanın ilk beş ülkesi arasında yer alan ülkemizin bu fırsatıkaçırmaması gerekmektedir. Ülkemiz hem bu ürünleri yetiştirmek, hem de bu ürünlerin girdi olarak kullanıldığı tarımsal sanayisini kurmak zorundadır. Bitkisel kökenli ilaç etken maddelerinin kullanımının artması, doğal ilaç kaynaklanırının yetiştirilmesini de gerektiren bir faaliyet alanı yaratmaktadır. Belirli amaçlar için kullanılan bitkilerin; botanik açıdan tayini yapılmış, mikrobiyolojik ve kimyasal kontrollü, etken madde miktarı belli, standardize edilmişve hijyenik şartlarda ambalajlanmış olarak sunulması gerekir. Eczacıların desteği olmadan böyle bir sektörün tutunmasıolanaksızdır. Eczacıların bitki ve tohumlardan her türlü yağı,ekstreyi elde edecek tesisleri mevcut.”
Doğadan geleni sunuyoruz
TEKB ve Maliye Eski Bakanı Zekeriya Temizel ile ortak amaç ve birliktelik sağlayarak Güney Ecza Kooperatifi nin de ortaklığı olan Doğal Destek Ürünleri Araştırma ve Sanayi Anonim Şirketi kuruldu ve “Tabia” markası ile üretime başladı. Ecz. Özyiğit, “Amaç, doğadan geleni doğal olarak kullanıma sunmak, yapay kimyasalların egemenliğini, insan dostu doğal kimyasallarla kırmak. “Tabia” ürünleri ile insanların doğadan almaları gereken ancak çağdaşyaşamın ve sanayi toplumlarının kısıtlamalan nedeniyle bu olanağıbulamadığı ürünleri yeniden topluma sunmak Tıbbi bitki eğitimi sadece eczacıların aldığı bir eğitim, bu alana eczacılar sahip çıkmalı. Halkın tıbbi bitkiye, bitkisel ve çekirdek yağlarına en güvenli ulaşacaktarı yer de Kooperatif Eczaneleri olacaktır.”
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.