->
Dr. Bir çok kişinin hayatını karartan kanser şimdi ise kendini troid ile gösteriyor.
Kanser hastaları günümüzde çok fazlalaştı. Giderek artan kansere bir de tiroid kanseri eklendi. Hisar Intercontinental Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op
İlker ABCI tiroid kanseri hakkında bizleri bilgilendiryor.
Tiroid Kanseri
Tiroid kanseri; tiroid bezindeki hücrelerin kontrolsüzce çoğalması sonucunda ortaya çıkar ve boyun bölgesinde yumru şeklinde kendini gösterir. Boyun bölgesinde yer alan Tiroid bezi; iyot kullanarak hormon üretir ve bu hormonlar tüm vücudun metabolizmasını düzenler. 20-25 g ağırlındaki Tiroid bezi organında meydana gelen Tiroid kanseri tek tip bir kanser türü değildir. Papiller Kanser, Folliküler Kanser, Medüller Kanser ve Anaplastik Kanser adı altında görülme sıklığına göre 4′e ayrılır.
Kimler Tiroid Kanseri’ne Yakalanabilir?
Tiroid Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Tiroid kanserinin pek belirtisi olmaz. Hastaların birçoğunun hemen hemen hiç şikayeti bulunmaz. Nadir olmakla birlikte; boyun bölgesinde şişmeler, boğazda boğulma hissi ve ağrı, yutkunma güçlüğü, ses kısıklığı, kilo alma, cilt kuruluğu, saçlarda zayıflık, nefes almada güçlük çekme gibi belirtiler görülebiliyor. Tiroid kanseri tanısında başka organlara kanserin yayıldığı gözlenmektedir.
Tanı ve Tedavisi
Her kanser hastalığında olduğu gibi tiroid kanserinde de erken teşhis hayat kurtarıyor. Hastalığın erken farkedilmesi kanserin tamamen yok olmasını sağlayabiliyor. Yapılan bazı testler ile teşhisi koymak mümkün. Tiroid hormonların düzeyini kontrol eden testler sayesinde konan teşhisin ardından elle muayene sonrası yapılacak ultrasonografi ile nodülün varlığı, büyüklüğü ve yapısı hakkında değerli bilgiler edinilebilir.
Boyun bölgesinde meydana gelen yumrulardan alınan biyopsi örnekleri ile kanserin hücresel özellikleri teşhis ediliyor. Teşhisin ardından ameliyat ile tiroid bezi çıkartılıp sonrasında hastaya özel tedavi uygulanıyor. Teknolojinin ilerlemesi ile dikiş izi bırakılmadan ameliyat edilen hasta ertesi gün evine dönebiliyor.
Ameliyat sonrası bazı kanser tiplerinde özel radyoaktif iyot tedavisi uygulanmaktadır. Kanserin yayılma derecesine göre belli dozlarda uygulanan bu yöntem ile diğer bölgelere yayılmış olan kanseri yok etmek amaçlanır.
Bir önceki Kanserle mücadelede sporun büyük önemi var başlıklı konumuzda kanser tedavi yöntemleri, kanser tedavileri ve kanser tedavisi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: boğulmahıssı, boğazda boğulma hissi, bogazimda bogulma hissi var, www bogazda bogulma hissi nedir, bogulma hissi troid
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.